frituur - actifry
Re: frituur - actifry
dit stond ooit in TA over de Actifry:
Knapperig zonder olie?
Na bakken in de oven, bestaat nu ook een manier om (bijna) zonder olie, methete lucht frieten te bakken. De Actifry, de frietketel die u daarvoor dient aan te wenden, werd op de markt gebracht door Seb. Het toestel werkt totaal anders dan andere frietketels: geen bad met hete olie, maar een ronde kom met antiaanbaklaag, voorzien van een draaiende schroef om een homogeen resultaat te bekomen.
De Actifry wordt afgesloten met een transparant deksel zodat u het bakproces, dat gebeurt door hete lucht naar de etenswaren te blazen, op de voet kunt volgen. De bedoeling is de absorptie van het frituurvet zo veel mogelijk te reduceren. Volgens Seb zou het vetgehalte van verse frieten die op deze manier gebakken worden 2,2 % zijn in plaats van 15 %.
Maar is het resultaat vergelijkbaar?
Dat hebben we getest door verse en twee soorten diepvriesfrieten (voor in de oven en voor in de frietketel) te bakken met de Actifry en met een klassieke frietketel.
Voordelen van de Actifry
> Eén lepel frietvet volstaat daadwerkelijk om 1 kg verse frieten te
bakken. Voor voorgebakken frietjes is frietvet zelfs overbodig.
> De baktijd is korter: 32 min. voor 750 g diepvriesfrieten (40 min. met een klassieke frituurketel) en 40 min. voor 1 kg verse frietjes.
> Het energieverbruik is drie keer lager (gemiddeld 70 Wh voor 100 g frieten in plaats van 204 Wh bij een klassieke frietketel).
> Onderhoudsgemak: alle afneembare stukken kunnen in de afwasmachine.
> Het gebruiksgemak: u giet de frieten en de olie in de kom, drukt de start/stop-knop in en de tijdschakelaar die het einde van het bakken aangeeft, maar het toestel wel niet uitzet. Geen voorverwarming, noch een thersmostaat.
> Geen frietgeur.
En de tekortkomingen
> De wanden kunnen te warm worden. De temperatuur van sommige oppervlaktes bereikt soms 85° C (bepaalde delen van het deksel) en kan brandwonden veroorzaken. Er is bovendien geen mand om de frieten uit de ketel te halen. U moet dus opletten dat u de bakkom niet aanraakt.
> Lawaai. Dit is zo luid dat we zelfs de “biep” die het einde van het bakken aangeeft, niet horen.
> De prijs: € 199.
En de smaak?
De amateurs vinden de Actifryfrieten geen waardige concurrenten voor de traditionele frieten. Ons degustatiepanel vindt de frieten goudkleurig en knapperig, maar te droog en een beetje melig.
Knapperig zonder olie?
Na bakken in de oven, bestaat nu ook een manier om (bijna) zonder olie, methete lucht frieten te bakken. De Actifry, de frietketel die u daarvoor dient aan te wenden, werd op de markt gebracht door Seb. Het toestel werkt totaal anders dan andere frietketels: geen bad met hete olie, maar een ronde kom met antiaanbaklaag, voorzien van een draaiende schroef om een homogeen resultaat te bekomen.
De Actifry wordt afgesloten met een transparant deksel zodat u het bakproces, dat gebeurt door hete lucht naar de etenswaren te blazen, op de voet kunt volgen. De bedoeling is de absorptie van het frituurvet zo veel mogelijk te reduceren. Volgens Seb zou het vetgehalte van verse frieten die op deze manier gebakken worden 2,2 % zijn in plaats van 15 %.
Maar is het resultaat vergelijkbaar?
Dat hebben we getest door verse en twee soorten diepvriesfrieten (voor in de oven en voor in de frietketel) te bakken met de Actifry en met een klassieke frietketel.
Voordelen van de Actifry
> Eén lepel frietvet volstaat daadwerkelijk om 1 kg verse frieten te
bakken. Voor voorgebakken frietjes is frietvet zelfs overbodig.
> De baktijd is korter: 32 min. voor 750 g diepvriesfrieten (40 min. met een klassieke frituurketel) en 40 min. voor 1 kg verse frietjes.
> Het energieverbruik is drie keer lager (gemiddeld 70 Wh voor 100 g frieten in plaats van 204 Wh bij een klassieke frietketel).
> Onderhoudsgemak: alle afneembare stukken kunnen in de afwasmachine.
> Het gebruiksgemak: u giet de frieten en de olie in de kom, drukt de start/stop-knop in en de tijdschakelaar die het einde van het bakken aangeeft, maar het toestel wel niet uitzet. Geen voorverwarming, noch een thersmostaat.
> Geen frietgeur.
En de tekortkomingen
> De wanden kunnen te warm worden. De temperatuur van sommige oppervlaktes bereikt soms 85° C (bepaalde delen van het deksel) en kan brandwonden veroorzaken. Er is bovendien geen mand om de frieten uit de ketel te halen. U moet dus opletten dat u de bakkom niet aanraakt.
> Lawaai. Dit is zo luid dat we zelfs de “biep” die het einde van het bakken aangeeft, niet horen.
> De prijs: € 199.
En de smaak?
De amateurs vinden de Actifryfrieten geen waardige concurrenten voor de traditionele frieten. Ons degustatiepanel vindt de frieten goudkleurig en knapperig, maar te droog en een beetje melig.
Re: frituur - actifry
is dit echt iets dat op spaargids moet besproken worden,
Re: frituur - actifry
Het zijn m.i. toch ook besparingen : in geld, en voornamelijk mogelijk ook de gezondheid.ludo schreef: is dit echt iets dat op spaargids moet besproken worden,
Enkel mensen die zelf nooit hun frieten bakken hebben er misschien weinig aan.
Ik vind dat ze hier op spaargids mogen schrijven wat ze willen, bovendien is het nog heel leerzaam ook.
Misschien dat ze op dat feestje van André, eens om ter gezondste en lekkerste frieten manier gaan bakken. Voor de gezeligheid misschien minister Daerden uitnodigen.
Met de gewone manier van frietenbakken zitten er veel onverzadigde vetzuren, die heel moeilijk door de lever kunnnen worden afgebroken, en waar mogelijk de artsen daardoor aan kunnen verdienen.
Laatst gewijzigd door paul op 14 augustus 2009, 14:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: frituur - actifry
Zoals paul al zegt: als je altijd Actifry frieten eet i.p.v. gewone frieten zal je gezondheid (cholesterol) er wel bij varen.
Ik eet zelf meestal uit de Actifry of de stoomkoker en mijn cholesterol is minder dan 140, daar waar hij normaal tot 180 mag zijn. En een hoge cholesterol zit bij mij in de familie (grootvader heeft hartaanval gekregen, cholesterol van mijn broer is te hoog,...)
Het is gewoon een kwestie van wat gezonder te eten en je cholesterol gaat automatisch omlaag. Voor de Belg, als frietverslaafde, is de Actifry dan ook een zeer goede oplossing.
Mogelijke kosten op latere leeftijd door hartproblemen zullen een veelvoud zijn van wat een Actifry kost. Dus is het ook een "investering".
Ik eet zelf meestal uit de Actifry of de stoomkoker en mijn cholesterol is minder dan 140, daar waar hij normaal tot 180 mag zijn. En een hoge cholesterol zit bij mij in de familie (grootvader heeft hartaanval gekregen, cholesterol van mijn broer is te hoog,...)
Het is gewoon een kwestie van wat gezonder te eten en je cholesterol gaat automatisch omlaag. Voor de Belg, als frietverslaafde, is de Actifry dan ook een zeer goede oplossing.
Mogelijke kosten op latere leeftijd door hartproblemen zullen een veelvoud zijn van wat een Actifry kost. Dus is het ook een "investering".
Laatst gewijzigd door Jay op 16 augustus 2009, 16:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: frituur
Ik meende dat dit alleen waar was voor olijfolie van eerste pers. Die olijfolie zou je alleen mogen gebruiken voor koude gerechten en niet te warme gerechten (maar dus niet om te wokken of te frituren). Klopt dit ook wel voor olijfolie van 2de ,3de, … pers?Jay schreef: 1/ Frituren in olijfolie is helemaal niet gezond. Enkel verse, niet-verhitte olijfolie is gezond. Bij het verhitten van olijfolie worden de mono-onverzadigde vetzuren omgezet naar trans-verzadigde vetzuren die zeer slecht zijn voor het hart en de bloedvaten. Eigenlijk is heel dat gedoe rond het gebruik van olieën om te bakken, frituren e.d. 1 grote oplichterij. Het originele produkt (olie) is inderdaad gezonder dan boter of dierlijk vet, maar het verhitte produkt is nog slechter. De enige olie die echt gezond is en blijft om te frituren is kokosolie. Uiteraard zijn frieten met kokossmaak niet echt een culinair hoogtepunt
- Brugse Leeuw
- Hero Member
- Berichten: 877
- Lid geworden op: 31 jul 2007
- Contacteer:
Hetelucht friteuses?
Graag had ik geweten of er hier spaargidsers zijn die thuis hun frieten in een hetelucht friteuse klaarmaken?
Ik overweeg dit misschien aan te schaffen doordat dit veel gezonder is want tot 80% minder vet.
De Philips airfryer xl en de Seb Actifry dragen mijn voorkeur.
Iemand ervaringen hiermee?
Welke van de 2 zou de beste zijn?
Ik overweeg dit misschien aan te schaffen doordat dit veel gezonder is want tot 80% minder vet.
De Philips airfryer xl en de Seb Actifry dragen mijn voorkeur.
Iemand ervaringen hiermee?
Welke van de 2 zou de beste zijn?
Re: Hetelucht friteuses?
Belgen en hun frieten...
Re: Hetelucht friteuses?
Je krijgt hetzelfde effect met het bakken van je frieten, gewoon op een bakplaat in je oven. Eerst de frietjes in een plastiekzak doen en er een lepeltje olie overgieten (kruiden naar believen bv. met paprika) en de zak goed schudden. In een voorverwarmde oven 200 °C laten bakken gedurende ong. 25'. Ondertussen eens de frietjes keren. Je kan veel meer frietjes ineens bakken in je oven, wat niet het geval is in zo'n toestel en het gaat ook veel sneller in de oven ! Ook lekker & gezond. Veel succes ermee.
- Spruitekop
- VIP member
- Berichten: 5977
- Lid geworden op: 07 apr 2008
- Contacteer:
Re: Hetelucht friteuses?
Misschien draadje toevoegen aan deze: Frituur.
Banken zijn instellingen opgericht voor en door oplichters waarvoor in de penitentiaire instellingen geen plaats meer is.
Sta op uw rechten: Betaal enkel in CASH!!
Sta op uw rechten: Betaal enkel in CASH!!
Re: frituur - actifry
Topics samengevoegd.
vaganzza[at]spaargids[punt]be
Stem nu op de polls "Bij welke banken ben je klant?" en "Uw 3 banken met het meeste geld".
Ga naar "Spaarrekeningen", je vindt de topics steeds (bijna) bovenaan de lijst!
Stem nu op de polls "Bij welke banken ben je klant?" en "Uw 3 banken met het meeste geld".
Ga naar "Spaarrekeningen", je vindt de topics steeds (bijna) bovenaan de lijst!
Re: frituur - actifry
De beste frieten worden naar het schijnt gebakken in ossewit, maar of dit zo gezond is durf ik te betwijfelen. Het kan maar smaken.
Als ge moet oppassen wat je eet kan je beter gebakken knapperige patatjes in de oven bakken met ajuin, vind ik een goede vervanger van frietjes en iets gezonder.
Als ge moet oppassen wat je eet kan je beter gebakken knapperige patatjes in de oven bakken met ajuin, vind ik een goede vervanger van frietjes en iets gezonder.
Politicians and diapers have one thing in common, they both should be changed regularly and for the same reason!
Re: frituur - actifry
Ossewit? Is dat van die witte blokken die ze vroeger per kilo verkochten om frieten mee te bakken? Als kind zo nog veel frieten gegeten.
Wel interessant topic moet ik zeggen.
Wel interessant topic moet ik zeggen.
Pessimisme is zoals porno, het verkoopt.
Re: frituur - actifry
De meeste slechte vetten zijn hard en wit bij kamertemperatuur, niet alleen ossewit. Ik weet niet waar ons bomma vroeger frieten in bakte, kon ook paardenuiervet zijn
Politicians and diapers have one thing in common, they both should be changed regularly and for the same reason!
Re: frituur - actifry
Een frituurtip:
Vraag satékruiden in een potje apart.
Dat lijkt niet veel zo'n plastic potje met kruiden, tot je dat in een glazen kruidenpotje overgiet. Dat zijn er makkelijk zo drie dat je er mee kan opvullen. Maar ze rekenen daarvoor maar €1 of minder aan.
En het is gewoon heel lekker op de frieten
Doe mij maar een "Hugo Claus" zoals in de Gouden Saté.
Vraag satékruiden in een potje apart.
Dat lijkt niet veel zo'n plastic potje met kruiden, tot je dat in een glazen kruidenpotje overgiet. Dat zijn er makkelijk zo drie dat je er mee kan opvullen. Maar ze rekenen daarvoor maar €1 of minder aan.
En het is gewoon heel lekker op de frieten
Doe mij maar een "Hugo Claus" zoals in de Gouden Saté.
75% aandelen, 15% obligaties, 10% cash
- Brugse Leeuw
- Hero Member
- Berichten: 877
- Lid geworden op: 31 jul 2007
- Contacteer:
Re: frituur - actifry
Ik heb vorig jaar een Seb actifry heteluchtfriteuse overwogen maar nog steeds niet gekocht.
Graag had ik geweten of enkele voorstanders op dit forum dit toestel nog steeds gebruiken?
Andere (nieuwe) spaargidsers ondertussen ervaringen met dit toestel?
Graag had ik geweten of enkele voorstanders op dit forum dit toestel nog steeds gebruiken?
Andere (nieuwe) spaargidsers ondertussen ervaringen met dit toestel?