Belfius betaalt negatieve rente alleen op aanvraag

1
Reageer
Belfius betaalt negatieve rente alleen op aanvraag

Belfius betaalt zijn klanten die recht hebben op een negatieve rente op hun woonkrediet alleen indien ze er zelf om vragen. Bovendien moeten ze een verklaring tekenen dat de tegemoetkoming eenmalig is en telkens opnieuw moet worden aangevraagd.

Wie een krediet afsluit met vaste rente weet dat hij gedurende de hele looptijd van de lening hetzelfde bedrag moet aflossen. Wie daarentegen kiest voor een krediet met variabele rente surft mee met het algemene rentepeil. Bij een stijgende rente zal hij meer moeten betalen, bij een dalende minder.

De sterke daling van de rentevoeten de voorbije jaren zorgt ervoor dat mensen die destijds een krediet met een variabele rente afsloten nu een voordeel doen. In een aantal gevallen is de daling zo sterk dat ze geen intresten meer moeten betalen. En voor een kleine groep is de rente die ze (zouden) moeten betalen zelfs negatief geworden. Dat betekent dus dat ze intresten zouden moeten krijgen van de bank, wat zich vertaalt in minder kapitaal dat afgelost moet worden.

Belfius weigerde lang om in deze logica mee te stappen. Volgens de bank kon een negatieve rente niet omdat de kredietnemer het hele geleende kapitaal moet terugbetalen.

Onder zware druk ging de bank uiteindelijk toch overstag. Ze besloot commerciële tegemoetkomingen te betalen. "Maar in de praktijk weigert ze dit consequent toe te passen. De bank keert de rente enkel uit aan klanten die er expliciet om vragen. Bovendien moeten zij een overeenkomst tekenen waarin staat dat de tegemoetkoming eenmalig is, en dus telkens opnieuw aangevraagd moet worden. Belfius eist ook absolute geheimhouding van de klant", zegt N-VA-Kamerlid Johan Klaps op zijn webstek.

Momenteel plaatsen banken in hun voorwaarden dat de rente op een woonlening niet onder nul kan zakken. 

Lees ook:
- Waarop moet u letten bij een vervroegde terugbetaling van uw woonlening?
- Waar vind ik de goedkoopste hypotheeklening?
- Belg staat open voor online woonlening

Hoe interessant vond u dit artikel?
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over lenen