Brussel vreest 80%-grens voor hypotheekleningen

0
Reageer
Brussel vreest 80%-grens voor hypotheekleningen

Het voorstel van de Nationale Bank om de hoogte van een hypothecaire woonlening aan particulieren te beperken tot 80% van de waarde van de gefinancierde huizen stoot op verzet in Brussel. Door de hoge vastgoedprijzen zou de benodigde eigen inbreng er te hoog worden, heet het.

De Nationale Bank waarschuwde al enkele malen voor de gevolgen van de stijgende vastgoedprijzen in ons land. Zijn die duurzaam of niet? In dat laatste geval zouden banken wel eens een hoger risico kunnen lopen als ze de hypothecaire waarborg moeten uitwinnen bij wanbetalingen. En dus pleit de instelling voor voorzichtigheid, bijvoorbeeld door het beperken van het kredietbedrag tot 80% van de huidige waarde van het pand. Dat geeft een buffer bij een eventuele daling van de prijzen.

Volgens L’Echo zou minister van financiën Johan Van Overtveldt aan een wettelijk initiatief terzake werken, maar moet dit nog worden goedgekeurd op de ministerraad.

De Brusselse politici maken zich intussen zorgen. In La Libre vreest Benoît Cerexhe (CdH) dat dit wel eens zou kunnen leiden tot een instorting van de Brusselse vastgoedmarkt. Als de 80%-grens er komt, zou dit immers betekent dat particulieren zowat 65.000 euro aan eigen middelen moeten hebben, willen ze nog in aanmerking komen voor een lening voor een appartement. Voor een woonhuis zou de behoefte aan eigen middelen zelfs oplopen tot 135.000 euro.

Bent u op zoek naar een goedkope hypotheeklening? Dan kunt u terecht in het overzicht dat Spaargids voor u maakte.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(4 stemmen, gemiddeld 4 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen