Hypothecair mandaat niet rechtstreeks bij de bank

0
Reageer
Hypothecair mandaat niet rechtstreeks bij de bank

Wie leent voor de aankoop van een woning hoeft niet het volledige bedrag te laten waarborgen door een hypotheek. Het geven van een hypothecair mandaat kan ook, wat een pak goedkoper is. In de praktijk zal dit mandaat echter niet aan de bank zelf worden gegeven, maar aan een derde partij. Dit heeft fiscale redenen als oorzaak. De Vlaamse Belastingdienst bevestigde op dit vlak het standpunt dat vroeger door de federale overheid werd ingenomen.

Een hypotheek geeft de bank het recht om de woning te verkopen indien de kredietnemer achterstallig wordt met de afbetaling van zijn lening. Met de opbrengst moet dan het uitstaande saldo worden gedelgd.

Een hypotheek moet altijd worden opgenomen in een notariële akte. Voorts moet het worden ingeschreven op het hypotheekkantoor. Dat betekent twee keer bijkomende kosten voor de kredietnemer.

Om de kostprijs van de waarborg te beperken, kan aan de bank ook een hypothecair mandaat worden gegeven. Hierbij wordt aan de financiële instelling via een notariële akte het recht gegeven om de hypotheek in te schrijven op het ogenblik dat ze dat nodig vindt. Maar omdat er in dit geval niet meteen een inschrijving is in het hypotheekkantoor worden alvast deze laatste kosten uitgespaard. Betaalt de kredietnemer dan alles feilloos terug, dan doet hij dus een voordeel.

De Vlaamse Belastingdienst stelt nu echter dat als de hypothecaire volmacht rechtstreeks gegeven wordt aan de schuldeiser zelf, dit toch wordt beschouwd als een hypotheekvestiging waarop het recht (taks) op hypotheekvestiging van toepassing is.

Als de hypothecaire volmacht gegeven wordt aan een ander persoon dan de schuldeiser zelf, wordt de hypothecaire volmacht niet beschouwd als een hypotheekvestiging en is het recht op hypotheekvestiging pas verschuldigd als er effectief wordt overgegaan tot een hypotheekvestiging.

De Vlaamse Belastingdienst volgt hiermee het standpunt dat vroeger werd ingenomen door de federale overheid.

Door deze regeling zullen banken een tussenpartij inschakelen voor het beheer van hun ontvangen hypothecaire mandaten.

Spaargids.be geeft u ook de mogelijkheid om hypotheekleningen te vergelijken.

 

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 4 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen