Nationale Bank akkoord met kredietverzekering bij woonlening

0
Reageer
Nationale Bank akkoord met kredietverzekering bij woonlening

Het voorstel van Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) om een kredietverzekering te aanvaarden als alternatief voor een eigen inbreng bij het afsluiten van een woonlening kan rekenen op instemming van de Nationale Bank.

De Nationale Bank wil dat de commerciële banken hun leningen beperken tot 80% van de waarde van de gefinancierde woningen. Dat zou bij wanbetaling meer kans geven dat ze het uitstaande saldo volledig kunnen recupereren indien de woning gedwongen verkocht zou moeten worden.

Beperken de banken de lening niet tot 80%, dan zal de Nationale Bank hen strengere voorwaarden opleggen. Zo zouden ze zelf meer moeten reserveren om eventuele wanbetalingen op te vangen, wat zich zou vertalen in een hogere rente voor de kredietnemers.

Vlaams minister Tommelein werkte daarom aan een alternatief. Indien een verzekeraar zich garant stelt voor de betaling van de 20%, zou het risico van de bank niet stijgen, is zijn redenering.

De Nationale Bank gaat nu akkoord met het voorstel op voorwaarde dat de kredietverzekering wordt verstrekt door een erkende maatschappij, die over een kredietwaardigheidsbeoordeling beschikt, schrijft De Tijd. Een borgstelling door bijvoorbeeld ouders of anderen komt dus niet in aanmerking voor een soepelere houding van de Nationale Bank.

Tommelein gaat nu banken en verzekeraars opnieuw rond de tafel zetten om aan concrete plannen te werken.

Spaargids maakt alvast een overzicht van de goedkoopste woonleningen en schuldsaldoverzekeringen van dit moment.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen