Tommelein denkt aan kredietverzekering voor woonlening

0
Reageer
Tommelein denkt aan kredietverzekering voor woonlening

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld) overlegt met de verzekeringssector over een kredietverzekering die het voor particulieren makkelijker moet maken om tot 100 procent van de waarde van hun woning te lenen.

De Nationale Bank wil dat de commerciële banken hun leningen beperken tot 80% van de waarde van de gefinancierde woningen. Dat zou bij wanbetaling meer kans geven dat ze het uitstaande saldo volledig kunnen recupereren indien de woning gedwongen verkocht zou moeten worden.

In Het Nieuwsblad schat topman Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw dat een systeem waarbij de verzekeringssector de terugbetaling waarborgt zo’n 2.000 gezinnen per jaar kan helpen. Het gaat om mensen die weliswaar een vast inkomen hebben, maar nog geen 20% eigen inbreng aankunnen. Door de kredietverzekering wordt het risico daarvan immers weggenomen bij de banken.

Bovenop de koopsom moet er trouwens nog rekening worden gehouden met registratierechten en notariskosten, waardoor de totale rekening vaak de hoog wordt voor jonge gezinnen.

Spaargids maakte voor u een overzicht van de goedkoopste woonleningen en bijhorende schuldsaldoverzekeringen.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 4 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen