Contact

Welke vijf fouten u als belegger niet mag maken

Welke vijf fouten u als belegger niet mag maken

Bent u een beginnend belegger, probeer dan een aantal fouten te vermijden. We lijsten er een vijftal op.

 

1. U loopt te snel van stapel

Hebt u niet eerst leren kruipen, vervolgens leren stappen en dan leren lopen? Waarom zou u datzelfde dan niet doen met uw beleggingen? Begin klein. Doe uw eerste belegging met een beperkt bedrag. Kijk hoe het in zijn werk gaat en leer daaruit. Valt het tegen, dan is er geen man overboord. Valt het mee, des te beter.

Begin ook met geld dat u voor lange tijd kunt missen en hou er rekening mee dat u met verliesposities geconfronteerd kan worden.

Een van de fouten die u als beginner kunt maken, is te veel te verwachten op korte termijn. Aangevuurd door succesverhalen wil u natuurlijk meteen de grote winsten binnenhalen. Maar zo werkt het niet. Beleggen is voor de lange termijn. Speculeren voor de korte termijn.

 

2. U verkoopt winnaars en houdt verliezers

Het is zo menselijk. U wilt winnen. Ook met beleggen. En dus haalt u de oogst binnen als een aandeel een eind boven zijn aankoopprijs staat want die winst pakken ze u niet meer af.

Tegelijk haat u verliezen. U houdt er niet van een verlies te moeten incasseren. Maar dat houdt het risico in dat u beleggingen die niet presteren veel te lang aan boord houdt in de hoop dat de trend ooit weer keert. Hoop is echter geen goede beleggingsstrategie. Vraag u altijd af waarom een aandeel is gedaald. Is het iets van voorbijgaande aard of iets structureel? Soms moet u verliezen durven nemen.

Tip: U kunt ook kiezen voor een beleggingsplan. Hier vindt u een overzicht met diverse mogelijkheden.

 

3. U koopt iets wat u niet kent

Mensen zijn soms rare wezens. Als ze een nieuwe auto willen kopen, lopen ze zeven garages af en vragen ze de verkopers de kleren van het lijf. Ze willen goed geïnformeerd zijn en het onderste uit de kan halen. Maar als het om beleggen gaat, vertrouwen ze vaak hun portefeuille aan de eerste de beste toe, zonder veel vragen te stellen want die ene kent er wellicht meer van dan zijzelf. Laat u bijgevolg niet ok meeslepen met mensen die dé tip op café hebben gehoord.

Wie wil beleggen, moet zijn huiswerk maken. Is er iets wat u niet kent, blijf er dan af of informeer u. Stel voldoende vragen tot u het begrijpt.

Een beginnend belegger koopt dan ook best eerst aandelen van bedrijven uit de buurt die u kent en die u kunt opvolgen. Loopt de verkoop van hun product goed en moeten ze extra mensen aanwerven of is er veel tijdelijke werkloosheid? Hoe komt de directie over? Is er standvastigheid of veel verloop?

 

4. Loop de trein niet achterna

Als een ploeg goed speelt, komt er veel volk kijken. Eerst de echte supporters, nadien ook wie zich met winnaars wil vereenzelvigen.

Bij beleggen is dat net zo. Hoe meer een aandeel stijgt, hoe meer belangstelling het krijgt en hoe meer mensen het willen kopen. Het gevaar hierbij is dat u de trein achterna loopt en er pas opspringt als al het grootste deel van de rit omhoog achter de rug is en er een correctie dreigt.

Bent u overtuigd van de kracht van een aandeel, dan is het best eerst een terugval af te wachten en dan goedkoper in te kopen zodat u terug opwaarts potentieel heeft.

Uiteraard zal u daarbij ook mooie prooien laten lopen, maar het is niet erg om al eens een opportuniteit te missen. Daar wordt u niet armer van.

Tip: U kunt ook opteren voor een beleggingsfonds: hier vindt u een overzicht.

 

5. U handelt te vaak

Beleggen is voor de lange termijn. Als de koers even terugzakt, hoeft u niet te panikeren, net zoals u niet moet jubelen als de notering opnieuw piekt.

Wie bij elke schommeling koopt of verkoopt, maakt vooral zijn makelaar en de overheid rijk. Op elke transactie zijn kosten en belastingen verschuldigd. Hoe meer u hieraan spendeert, hoe minder u overhoudt om echt te investeren.

Handel ook niet op basis van emoties, maar volg een bepaalde politiek.

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen