, 23022

Autoverzekeraars richten schadedatabank op

Autoverzekeraars richten schadedatabank op

De Belgische verzekeraars starten in februari met een schadedatabank. Daarmee willen ze een deel van de georganiseerde fraude kunnen detecteren. In autoverzekeringen wordt die op 120 à 240 miljoen euro per jaar geraamd. De eerlijke verzekerden zijn hiervan de dupe. Omwille van valsspelers betaalt de consument voor zijn autoverzekering 3 à 6% premie meer dan nodig.

Hoewel elke verzekeringsonderneming over een fraudebestrijdingsdienst beschikt, wordt slechts een fractie van de fraude effectief bewezen. Occasionele fraude wordt regelmatig gedetecteerd, maar georganiseerde fraude – waarbij criminelen soms verschillende verzekeraars tegelijk proberen op te lichten – is moeilijker bloot te leggen.

Precies om die georganiseerde fraude van criminele bendes te bestrijden, ontwikkelde Assuralia samen met Alfa Belgium, de vereniging voor bestrijding van verzekeringsfraude, de schadedatabank. Deze moet de antifraudediensten in de ondernemingen helpen fraude efficiënter te detecteren en vervolgens te beteugelen.

Elke autoverzekeraar zal wekelijks een aantal gegevens uit nieuwe en lopende schadedossiers invoeren in de databank zoals de naam van de verzekerde, de nummerplaat en het chassisnummer van de wagen. Die gegevens worden gekruist met de gegevens die andere ondernemingen hebben ingevoerd. De verzekeraar krijgt als output een aantal treffers, zogenaamde ‘hits’.

Wanneer ingevoerde gegevens meermaals terugkeren in schadegevallen bij andere verzekeraars dan meldt het systeem dit. De antifraudedienst van de onderneming kan vervolgens, op basis van de signalen die de databank oplevert en van andere elementen in het schadedossier, beslissen om een bepaald ongeval nader te onderzoeken.

Het gaat voorlopig enkel om de autoverzekeringen, maar op termijn kan het platform uitgebreid worden naar andere schadeverzekeringen.

De meerderheid van de verzekeringsondernemingen neemt meteen deel aan het project, andere sluiten in de loop van het jaar aan. Samen bestrijken zij ongeveer 90% van de markt. Zo zal bijna elk verkeersongeval in de databank terechtkomen.

De schadedatabank van Alfa Belgium is geen Europese primeur. Heel wat landen namen eerder al een soortgelijke databank – met succes - in gebruik om georganiseerde fraude op te sporen: Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Polen en Zwitserland.

Op zoek naar een autoverzekering? Via Spaargids kunt u in een aantal klikken geheel vrijblijvend een aantal offertes aanvragen.

 

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.