Welke verzekering dekt sneeuwschade?

Sneeuw staat synoniem met winterpret. Maar hevige sneeuwval brengt soms ook heel wat ellende met zich. Naast de kans op valpartijen ondervindt u mogelijk ook schade aan uw auto of woning. Welke verzekeringen dekken in dat geval de schade?
Sneeuw kan op verschillende manieren woningschade veroorzaken. Typevoorbeelden zijn de dakgoot die het begeeft onder een te hoge sneeuw- en ijsdruk of het dak van een veranda dat instort. De brandverzekering of woonverzekering dekt in principe alle waterschade die als gevolg van vorst of sneeuw optreedt, op voorwaarde dat u zelf de nodige voorzorgsmaatregelen hebt genomen. Wanneer u de buitenleidingen tijdens een vriesperiode niet hebt geledigd en de waterkraan naar buiten toe niet hebt afgesloten, zal de verzekering bij gesprongen leidingen waarschijnlijk niet tussenkomen. Dat is wel het geval wanneer een naburige rivier buiten haar oevers treedt en voor wateroverlast in uw kelder zorgt.
Tuin en zwembad
Veelal treedt schade pas op wanneer de dooi is ingezet. Verzekeraars adviseren om aan het einde van een vorst- of sneeuwperiode buitenverblijven, zolders, onverwarmde garages en technische lokalen, tuinhuisjes, schuren en werkplaatsen na te kijken op eventuele waterschade.
Voor de vergoeding van schade aan uw tuin of zwembad bieden verzekeraars een uitbreiding op de basisbrandverzekering aan. Die optie dekt dan onder meer schade aan uw planten, terras of tuinverlichting. Sommige verzekeraars voorzien ook al een beperkte schadeloosstelling binnen hun basisbrandverzekering. Het komt er dus altijd op aan van de algemene voorwaarden grondig te raadplegen.
Sneeuwschade aan uw wagen
Bij een ongeval als gevolg van sneeuwval en gladde wegen gelden dezelfde regels als bij een zomers ongeval. De verplichte aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die u aan derden veroorzaakt. Slipt u tegen een andere wagen en bent u aansprakelijk, dan dekt uw verzekering de schade van de tegenpartij. Een volledige omniumverzekering komt bij dezelfde slippartij tussenbeide voor de schade aan uw eigen wagen.
Een omniumverzekering (mini omnium of full omnium) met de waarborg ‘natuurkrachten’ vergoedt ook de schade zoals sneeuwdruk bij uitzonderlijke weersomstandigheden. Is uw auto niet omnium verzekerd, maar voegde u wel een waarborg ‘gestalde voertuigen’ toe aan de brandverzekering? Dan dekt die polis mogelijk sneeuwschade aan voertuigen die zich in en om de woning bevinden.
Overheid aansprakelijk bij putten of stenen
Bij schade aan uw voorruit omwille van opspattende steentjes of putten in het wegdek als gevolg van het winterweer, situeert de aansprakelijkheid zich – afhankelijk van op welke weg de schade is opgetreden – bij de bevoegde gemeente, regio of provincie. Om uw dossier te staven, doet u er goed aan van alle schade en de toestand van de weg zo goed mogelijk te illustreren.
Tip: Vergelijk hier de voorwaarden van en prijzen van verschillende brandverzekeringen
- Voorstel om uitsluiting zelfdoding in reisverzekeringen te verbieden
- Gedragscode voor experten-schaderegelaars
- Steeds meer Belgen doen een beroep op reisbijstandsverzekering
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.