282, 22382

Een spaarrekening als kerstcadeau?

Een spaarrekening als kerstcadeau?

Laat uw oogappel kiezen tussen een nieuwe spelcomputer en een spaarrekening en we weten allemaal hoe het verdict luidt. Hoewel de dankbaarheid waarschijnlijk met een jarenlange vertraging volgt, vormt een spaarrekening op lange termijn misschien wel een mooier kerstcadeau. Al mag een kleurrijk pakje onder de kerstboom vanzelfsprekend ook niet ontbreken.

De speelgoedmand van uw oogappel puilt waarschijnlijk uit met spulletjes die u langs allerlei kanalen hebt aangekocht en verzameld. Het valt daarbij niet mee om origineel uit de hoek te komen én erop toe te zien dat uw zoon of dochter het geschenk niet na minder dan een maand al onaangeroerd laat. Dan hebben spaarcentjes een langere houdbaarheidsdatum.

Rendementen weinig gul

Uit een onderzoek dat Argenta in april 2019 uitvoerde bij 621 ouders van kinderen tussen 2 en 19 jaar blijkt dat 77% van de ondervraagden geld opzijzet voor hun oogappel. Zij sparen gemiddeld 821 euro per jaar. De spaarrekening blijft dus nog altijd een populaire spaarvorm voor het nageslacht.

Op een royaal rendement maakt u daarbij helaas geen aanspraak meer. Santander Consumer Bank biedt met haar Vision+ -spaarrekening het hoogste rendement. U ontvangt er een basisrente van 0,05% en een getrouwheidspremie van 0,55%, goed voor jaarlijks 0,60% rente. Veel andere spelers beperken zich tot de wettelijk vastgelegde bodemrente van 0,11%.

Enkele banken bieden speciale jongeren- en babyrekeningen aan. Maar ook daar hoeft u niet op een indrukwekkend rendement te rekenen. Sommige banken passen hun rendement aan, in functie van de leeftijd van het kind. CPH Bank afficheert een totale rente van 0,60% (0,45% + 0,15%) voor de eerste drie levensjaren, gevolgd door een rendement van 0,40% (0,25% + 0,15%) tussen drie en twaalf jaar. Tussen 12 en 26 jaar moet u vrede nemen met 0,30% (0,15% + 0,15%). Sommige banken bieden een cadeautje voor uw kindje wanneer u er een spaarrekening opent.

Tip: Vergelijk hier de spaarrekeningen en jongerenrekeningen

Gestage groei

Uw spaarrekening zal dus vooral op eigen initiatief moeten aandikken. Dat kan door een spaarabonnement waarmee u regelmatig een bedrag bijstort op de spaarrekening. Een verjaardag, kerstenvelop en duwtje in de rug van oma en opa laten het saldo gaandeweg oplopen. Vrienden en andere familieleden kunnen uiteraard ook rechtstreeks op de rekening storten. Neem daar nog een extraatje naar aanleiding van enkele speciale gelegenheden bij en uw zoon of dochter slaat straks de vleugels uit met een mooie spaarpotje.

 

Op naam van het kind?

Wie graag de controle behoudt over het gespaarde geld, opent de spaarrekening best op eigen naam. U beslist zelf wanneer de tijd rijp is om het geld aan uw oogappel over te dragen. Bij een rekening op naam van uw kind, krijgt het na achttien jaar automatisch volledige toegang tot de rekening.

 

Alternatieven

Spaart u op langere termijn voor uw kind? Dan vormt de tak21-spaarverzekering een alternatief. Die biedt een gegarandeerde basisrente en een mogelijke winstdeelneming van de verzekeraar. De opbrengst van een tak21-spaarverzekering is vrijgesteld van roerende voorheffing als ze minstens acht jaar loopt.

Wilt u veel langer voor uw kinderen sparen en schuwt u het risico niet? Dan biedt een beleggingsplan of tak23-beleggingsverzekering een interessante optie. Een tak23-product omvat aandelen, obligaties en andere financiële producten. De opbrengst is niet gegarandeerd. De waarde kan zowel stijgen als dalen.

Tip: Bekijk hier de tak21-spaarverzekeringen

 

Conclusie

Met een spaarproduct voor uw kind bouwt u langzaam aan een goed gevuld spaarvarken voor uw (b)engeltjes, al zal u daar met huidige lage rentes vooral zelf moeten voor zorgen. Combineer de spaarrekening met een kleine attentie onder de kerstboom en u vindt waarschijnlijk een compromis dat iedereen tevreden stemt.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.