Fiscale vrijstelling op spaarboekje halveert

15
Reageer

Fiscale vrijstelling op spaarboekje halveert

De intresten op een spaarboekje zullen in de toekomst niet langer vrijgesteld zijn tot 1.880 euro per persoon, maar slechts tot 940 euro per persoon. Dat is een van de maatregelen die de regering-Michel heeft genomen om het begrotingstekort onder controle te houden. Verder komt er ook een taks op de effectenrekeningen waarop meer dan 500.000 euro aan tegoeden staan. Ook het pensioensparen zal worden hervormd.

Spaarboekjes

Vandaag zijn de intresten op spaarboekjes vrijgesteld tot 1.880 euro per persoon. Boven dat bedrag moet 15% roerende voorheffing worden betaald.

Dat vrijgestelde bedrag halveert tot 940 euro.

Effectenrekeningen

Op effectenrekeningen waarop meer dan 500.000 euro aan tegoeden staan, zal een taks van 0,15% worden geheven. Die taks geldt in dat geval vanaf de eerste euro.

Tegoeden voor pensioensparen tellen niet mee voor de berekening van het grensbedrag.

Dividenden

De eerste schijf van 627 euro aan dividenden zal worden vrijgesteld van roerende voorheffing. 

Hogere transactietaksen

De taks op de beursverrichtingen stijgt. Voor obligaties gaat ze van 0,09 procent naar 0,12 procent. Voor aandelen van 0,27 procent naar 0,35 procent.

Pensioensparen

Vandaag levert het pensioensparen een fiscaal voordeel van 30 procent op. Wie het maximum bedrag van 940 euro spaart, krijgt zo een belastingvermindering van 282 euro.

In de toekomst zal de spaarder kunnen kiezen tussen dit systeem en een alternatief. Hierbij zal hij tot 1.200 euro aan pensioensparen mogen doen met een belastingvermindering van 25 procent of 300 euro. Voor het extra fiscale voordeel van 18 euro zal hij dus 260 euro extra moeten sparen.

Extra pensioenvorming voor zelfstandigen

Zelfstandigen die zonder vennootschap werken, zullen net als bedrijfsleiders, bovenop hun Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) nog een bijkomende pensioenreserve kunnen aanleggen, die fiscaal wordt ondersteund. Ze krijgen hiervoor een belastingvermindering van 30%.

 Deel uw mening over deze fiscale maatregelen nu op ons forum!

 

 

Lees meer:

- Wie biedt de beste pensioenspaarverzekering aan 
- Pensioensparen bracht laatste jaar 8,27% op 
- Zes keer sparen met een belastingvermindering

Hoe interessant vond u dit artikel?
(13 stemmen, gemiddeld 5 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over sparen