Hoe geeft u de interest van uw spaarrekening aan in uw belastingaangifte?

De datum waartegen u uw belastingaangifte moet indienen, nadert weer. Op papier moet de fiscus uw aangifte ten laatste op 30 juni ontvangen, online op 15 juli. Tijd dus om in eer en geweten al uw inkomsten op te geven. Maar hoe zit dat weer met de interest van uw spaargeld?
Ook op de opbrengst van uw spaarrekening(en) moet u in principe belasting betalen, de zogenaamde roerende voorheffing. Normaal gezien moet u de verkregen interest dus aangeven in uw belastingaangifte, tenzij u er al genoeg roerende voorheffing op hebt betaald of als u er wettelijk vrijgesteld van bent. Hoe zit dat?
Wanneer betaalt u geen belasting op interest?
Tot een welbepaald bedrag is interest op spaargeld vrijgesteld van roerende voorheffing. U moet de interest dan verkregen hebben op een zogenaamde gereglementeerde spaarrekening. De meeste spaarrekeningen in België zijn gereglementeerd. U herkent ze aan het feit dat ze basisrente en een getrouwheidspremie opleveren.
Voor het inkomstenjaar 2024, waarop u in 2025 belast wordt, betaalt u geen roerende voorheffing op de eerste 1.020 euro interest van gereglementeerde spaarrekeningen. Voor alle duidelijkheid: het gaat om een bedrag per belastingplichtige, niet per rekening of per bank. Om te weten of u het grensbedrag niet overschrijdt, moet u dus alle interest verkregen op gereglementeerde spaarrekeningen optellen, inclusief interest bekomen door geld op de spaarrekening van uw minderjarige kinderen.
Wat als u meer interest verkreeg?
Zat u in 2024 alles opgeteld aan een interestbedrag hoger dan het grensbedrag, bijvoorbeeld 1.500 euro? Dan betaalt u 15% roerende voorheffing op het bedrag boven op de vrijgestelde 1.020 euro interest per belastingplichtige, in ons voorbeeld dus op 480 euro.
Maar mogelijk hebt u dat al betaald. Als u de interest bij Belgische banken verkreeg, hielden zij de belasting meestal al in op het moment dat ze de opbrengst uitbetaalden. U moet de interest boven op het grensbedrag dan niet aangeven.
Tenzij de bank de roerende voorheffing toch niet op voorhand inhield. Dat gebeurt bijvoorbeeld als u interest rechtstreeks van een buitenlandse bank of onderneming ontving, zonder tussenkomst van een Belgische bank of onderneming. Of als u interest bij verschillende Belgische banken verkreeg en u bij elk van hen onder het vrijgestelde grensbedrag bleef, maar u, als u alle verkregen bedragen aan interest van gereglementeerde spaarrekeningen optelt, toch het grensbedrag overschreed. Dan bekwam u meer interest dan het vrijgestelde bedrag, waarop u nog roerende voorheffing verschuldigd bent. Die interest boven op het vrijgestelde grensbedrag, waarop nog geen roerende voorheffing betaald is, geeft u aan in rubriek A.2 van vak VII.
Tenzij u gehuwd bent, dan kan dit nog veranderen
Als u gehuwd bent onder het wettelijk stelsel, beschouwt de fiscus interest van een gereglementeerde spaarrekening als gemeenschappelijke inkomsten, zelfs als de rekening enkel op uw naam staat. U en uw huwelijkspartner moeten dan elk de helft van alle verkregen interest aangeven, waardoor jullie per belastingplichtige mogelijk toch onder het vrijgestelde bedrag blijven. Tegelijkertijd verdubbelt het vrijgestelde bedrag voor jullie gemeenschappelijke rekening tot 2.040 euro voor 2024.
Bent u gehuwd met scheiding van goederen of wonen jullie wettelijk samen? Dan zijn er geen gemeenschappelijke inkomsten en moet u elk apart interest uit eigen rekeningen aangeven. Bent u mede-rekeninghouder van een gereglementeerde spaarrekening met verschillende titularissen? In dat geval dient elke titularis een gelijkmatig deel van de verkregen interest aan te geven en zakt u mogelijk opnieuw onder het grensbedrag.
Nog geen spaarrekening? Vind de best passende voor u
- Regering wil aftrekbare bedragen bevriezen
- Verlies zo weinig mogelijk van uw getrouwheidspremie
- Staatsbon leverde 140 miljoen euro op
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.