Indexering van bedragen voor sparen en beleggen

0
Reageer
Indexering van bedragen voor sparen en beleggen

Bij de start van een nieuw jaar worden heel wat bedragen geïndexeerd. Dat geldt ook voor bedragen die betrekking hebben op sparen en beleggen. De voorbije vier jaar werd de indexering door de regering nog geblokkeerd uit besparingsoverwegingen

Het eerste bedrag dat wordt geïndexeerd, is dat van de vrijgestelde intresten op een klassieke spaarrekening. De regering besliste om de eerste schijf aan intresten waarop geen belastingen moeten worden betaald te halveren van 1.880 euro naar 940 euro. Door de indexering wordt dat niettemin verzacht tot 960 euro.

Ook het bedrag dat kan worden besteed aan pensioensparen via een bancair pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering wordt aan de gestegen levensduurte aangepast. Het stijgt van 940 euro eveneens naar 960 euro. Bovendien wordt in 2018 voor het eerst een verhoogd plafond ingevoerd van 1.200 euro, wat door indexering uitkomt op 1.230 euro. Wie hoogstens 960 euro stort, krijgt een belastingvermindering van 30% van het gestorte bedrag, wie tussen 960 euro en 1.230 euro stort, moet tevreden zijn met een belastingvermindering van 25%.

Een indexering is er ook voor het langetermijnsparen via een tak21-spaarverzekering. De begrenzing tegenover het inkomen wordt aangepast. Er geldt een maximum van 15% op de eerste schijf van het inkomen en 6% op het saldo. Tot nog toe bedroeg die eerste schijf 1.880 euro, nu wordt dat 1.920 euro. Het absolute maximum stijgt van 2.260 euro naar 2.310 euro.

Let op: die maxima voor het langetermijnsparen gelden niet enkel voor een pensioenvorming via een tak21-spaarverzekering. De korf van hoogstens 2.310 euro omvat daarnaast ook de kapitaalaflossingen van een lening voor een tweede of volgende woning en de premies voor de schuldsaldoverzekering. Voor de lening is er wel een versoepeling. Tot nog toe konden de aflossingen van een eerste schijf van 75.270 euro van een dergelijk krediet in de korf worden gestopt. Die schijf wordt opgetrokken tot 76.860 euro.

Voor de Vlaamse woonbonus, die geldt voor een lening voor de eerste woning, verandert niets. Deze bedragen worden niet geïndexeerd. Het basisbedrag blijft dus 1.520 euro, tijdens de eerste tien jaar komt daar nog 760 euro bij en wie drie kinderen te laste heeft, mag 80 euro extra aftrekken.

 

Lees ook:
- Goede voornemens voor uw geld in 2018
- Argenta lanceert goedkope ecologische auto- en fietsleningen
- CM betalen anticonceptiemiddelen terug

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(0 stemmen, gemiddeld 0 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen