282, 22521

Rente op spaarrekeningen blijft maar zakken

Rente op spaarrekeningen blijft maar zakken

Van de meer dan zestig spaarrekeningen die Spaargids.be opvolgt, bieden er nog slechts 25 meer dan 0,11% rente. Een aantal rekeningen geeft zelfs minder opbrengst. En het ziet naar uit dat deze laatste groep nog zal uitbreiden.

Eerst een wijdverbreid misverstand uit de wereld helpen: er is inderdaad een wettelijke minimumrente van 0,11%, bestaande uit een basisintrest van 0,01% voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat plus eventueel een getrouwheidspremie van 0,10% voor gelden die twaalf maanden ongewijzigd behouden blijven. Maar die garantie geldt alleen voor zogenaamde gereglementeerde spaarrekeningen. Dat zijn rekeningen die voldoen aan de voorwaarden om vrijstelling van roerende voorheffing te krijgen op de eerste schijf van 990 euro aan intresten. Hiervoor moeten ze onder meer een basisrente en een getrouwheidspremie bieden.

Voor spaarrekeningen die niet voldoen aan de voorwaarden om vrijstelling te krijgen van roerende voorheffing geldt de minimale rente van 0,11% niet. Daarom kan MeDirect Express – dat alleen een basisrente biedt – zich beperken tot een rente van 0,10%. Dat is dan wel bruto. Na afhouding van roerende voorheffing blijft hiervan nog 0,07% netto over.

NewB, de coöperatieve bank die in oprichting is, heeft zelfs al aangekondigd een spaarrekening te zullen uitbrengen zonder rente. Ze wordt tegen de zomer verwacht.

Tip: Hier vindt u een overzicht met de opbrengsten van de Belgische spaarrekeningen

Die rekeningen zonder rente zijn trouwens al gemeengoed voor bedrijfsklanten. Om dit te kunnen doen, hebben de banken de spaarrekeningen van betrokken klanten omgezet van een gereglementeerde formule naar een niet-gereglementeerde formule.

Tip: Hier vindt u de rendementen van spaarrekeningen voor bedrijven

Maar er bestaan ook al rekeningen met een negatieve rente. Zo krijgen klanten van de private bank Puilaetco Dewaay al een tijdje geen rente meer. En sinds 1 december 2019 moeten ze zelfs 0,50% rente betalen aan de bank als ze er bedragen boven 5 miljoen euro parkeren.

 

Niet onlogisch

Die evolutie is niet onlogisch. Als de commerciële banken het spaargeld dat ze inzamelen niet volledig omzetten in leningen en hun overschot op hun beurt ‘parkeren’ bij de Europese Centrale Bank (ECB) moeten ze zelf 0,50% rente betalen.

Met die negatieve rente probeert de ECB de commerciële banken ertoe aan te zetten om zoveel mogelijk leningen toe te staan. Dat is goed voor de economie.

De politiek van goedkoop geld van de ECB laat zich ook in andere landen gevoelen. De Duitse Skatbank was de eerste in de eurozone die een negatieve rente invoerde. Ze deed dat al in 2014 voor klantentegoeden van meer dan 500.000 euro.

De buitenlandse banken zijn niet gehouden aan een minimale rente op spaarrekeningen zoals die in België wel bestaat. Dat geeft hen meer vrijheid. Zo past in Duitsland al een bank op de vijf een negatieve rente toe. En volgens Spaarrente.nl leggen al vijf instelllingen in Nederland hun klanten een negatieve rente op. Bij ABN Amro (-0,50%) en Van Lanschot (-0,25%) is dat het geval als ze meer dan 2,5 miljoen euro bij de bank hebben staan, bij ING en Rabo (telkens - 0,50%) ligt de grens al op 1 miljoen euro. En bij Triodos (-0,70%) zelfs op 500.000 euro. En ook hier is de trend dat er steeds meer bijkomen.

Op een snelle ommekeer hoeft niet te worden gerekend. De Belgische banken pleiten al geruime tijd om het wettelijke minimum van 0,11% neerwaarts aan te passen. In een internationale context is dit duur geld voor hen, ook al ziet de consument dit anders en heeft niet iedereen op het volle spaarbedrag ook recht op de getrouwheidspremie. Niet alleen moeten de banken zelf intrest betalen bij het parkeren van hun overschotten bij de ECB, op het totaal aan ingezamelde spaargeld moeten ze nog een bijdrage betalen aan de staat voor de garantie die deze laatste biedt om bij een faillissement van de bank de tegoeden van de consument tot 100.000 euro terug te betalen.

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.