Staatsbon als breekijzer om spaarrente omhoog te krijgen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) overweegt in september een staatsbon met een looptijd van 1 jaar te lanceren, eventueel met een roerende voorheffing van 15%. Op die manier zouden de spaarders een aantrekkelijk alternatief kunnen krijgen voor het geld dat ze toch minstens een jaar op hun spaarboekje laten staan.
De Belgische overheid geeft in principe vier keer per jaar staatsbons uit. Dat gebeurt dan in maart, juni, september en december. Meestal gaat het om twee bons per keer. Ze hebben telkens een vooraf vastgelegde rente voor de hele looptijd.
De overheid kiest telkens voor welke looptijd ze bons in de markt wil zetten. Ze heeft daarbij de keuze tussen 1, 3, 5, 8 en 10 jaar. De jongste keren werd daarbij altijd gekozen voor een bon op 3 of 5 jaar en een bon op 8 of 10 jaar.
Voor september overweegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem nu onder meer een bon op één jaar uit te geven. Door de algemene stijging van de rente op korte looptijden kan die met een aantrekkelijk rendement in de markt worden gezet.
Wie nu op de beurs Belgische staatsleningen met een resterende looptijd van 1 jaar koopt, haalt daar een rendement van zowat 3,69% op. Neem dat als uitgangspunt. Trek er een commissieloon van 0,50% voor de banken vanaf, dan hou je 3,19% over. Dat betekent dat je de spaarder na afhouding van 30% roerende voorheffing een nettorendement van 2,23% kan bieden. Zakt de roerende voorheffing naar 15%, dan wordt dat zelfs 2,71%.
Die vergoeding ligt ver boven de rente die banken momenteel bieden op spaarboekjes, zelfs indien spaarders hun tegoeden er een jaar ongewijzigd laten staan en ze daardoor naast een basisrente ook recht hebben op een getrouwheidspremie.
Van Peteghem verkiest nu ook de staatsbon als breekijzer te gebruiken om de banken te bewegen om een hogere rente op de spaarrekeningen te geven.
De precieze vergoeding op de nieuwe staatsbons wordt echter pas in september bepaald en zal afhangen van de rentestand op dat moment.
- Hoe ver raakt u met 1 euro per dag?
- Op hoeveel aanvullend pensioen mag u rekenen? En hoe maakt u daar net iets meer van?
- AG, AXA, P&V en Allianz krijgen boete voor tekort aan transparantie bij beheer aanvullende pensioenen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.