Contact

Termijnrekeningen zo goed als verdwenen

Termijnrekeningen zo goed als verdwenen

De termijnrekening was lange tijd een van de populairste spaarproducten. Vandaag biedt amper één grootbank ze nog aan en doet ze qua rente nauwelijks beter dan het spaarboekje. Het gevolg? De consument keert ze de rug toe. “Als de trend zich verderzet, zal de volgende generatie niet eens meer weten waar een termijnrekening voor staat”, stelt Brecht Coene van Spaargids.be.

Dat de termijnrekening lange tijd veel bijval oogstte, had ze aan verschillende factoren te danken. Ook vandaag biedt ze de spaarder nog altijd zekerheid en veiligheid, aangezien de rente gedurende een vooraf vastgelegde looptijd – van enkele maanden tot tien jaar - ongewijzigd blijft en jouw centen bescherming genieten middels het depositogarantiestelsel.

 

2010: nettorendement van 3% en meer

Ook de hogere rente bood voor veel spaarders een andere belangrijke, zo niet de grootste, aantrekkingspool. Zeker voor wie zijn centen langere tijd kon missen, was er een mooi rendement weggelegd. In 2010 boden verschillende banken voor een looptijd van tien jaar een nettorrente – je bent immers roerende voorheffing verschuldigd – van meer dan 3%. Daarmee overtrof de termijnrekening ruimschoots het rendement van de spaarrekening.

 

Rente geslonken

Vandaag moet de spaarder vrede nemen met een veel lagere rente. Voor een termijn van tien jaar biedt Izola Bank Saver met 1,40% de hoogste netto-opbrengst. BNP Paribas Fortis blijft voor dezelfde looptijd als enige grootbank aan boord met een nettorendement van 0,21%. Brecht Coene: “Argenta biedt ook termijnrekeningen, maar koppelt die aan een nulrente. Wanneer we dat naast de inflatie leggen, dan boet de consument sowieso aan koopkracht in, terwijl hij zijn centen toch enkele jaren moet missen”.

Tip: Ontdek hier welke rente termijnrekeningen vandaag nog bieden

 

Opstap naar beleggingen

Het aantal termijnrekeningen met een looptijd van één jaar zakte de voorbije zes jaar van 19 naar tien. “Dat vooral uitdagers als Aion Bank, Izola Bank en MeDirect de hoogste rentes bieden, hoeft geen verwondering te wekken. Zij zien ze als een vorm van klantenwerving en een mogelijke opstap richting hun beleggingsproducten. De termijnrekening op zich maakt doorgaans niet langer deel uit van het hedendaagse verdienmodel van de bank. Ik acht de kans groot dat de huidige trend zich verderzet en toekomstige generaties de termijnrekening niet langer kennen ”, verduidelijkt Coene.

 

Belg keert termijnrekening de rug toe

De terugval van zowel de rente op termijnrekeningen als het aantal aanbieders ervan, vertaalt zich in een dalende populariteit bij de spaarder. In 2010 bedroeg het totale aantal termijnrekeningen in ons land nog 944.000. Dat cijfer kalfde de voorbije jaren voortdurend af. In 2019 klokten we volgens bankenkoepel Febelfin met 427.000 af op minder dan de helft.

 

Internationale tendens

Internationaal onderzoek van fintech Raisin wijst uit dat de teloorgang van de termijnrekening zich niet enkel in België aftekent. In de meeste Europese landen valt de rente op langetermijndeposito’s terug en daalt ook het aantal banken die ze nog in het aanbod houdt.

 

Lees ook:

Andere tips over termijnrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen