Zeven tips om uw spaarvoornemens in 2021 waar te maken

Het nieuwe jaar komt eraan. Dat betekent dat we massaal goede voornemens maken. Naast sporten en gezonder eten behoort ook sparen tot de klassiekers. Met deze tips blijven onze spaarambities in 2021 geen dode letter.
1. Ken uw inkomsten en uitgaven
Om uw besparingspotentieel te kennen, verwerft u best inzicht in uw huidige vaste inkomsten en uitgaven. Aan inkomende zijde lukt dat waarschijnlijk het makkelijkst. Doorgaans bestaat dat luik vooral uit het arbeidsinkomen, eventueel huurinkomsten en het groeipakket bij gezinnen met kinderen. Aan uitgaande zijde ziet het plaatje er complexer uit met naast vaste uitgaven zoals verschillende belastingen en verzekeringspolissen, ook eenmalige kosten, noodzakelijke aankopen en bijvoorbeeld ook renovatie-investeringen.
Wie zijn kosten en uitgaven een jaar lang bijhoudt, creëert het meest representatieve beeld. Uw ouders of grootouders hanteren daartoe misschien nog een huishoudboekje, maar vandaag dienen zich ook tal van apps aan. Een populaire optie is de Budgetvergelijker van CEBUD, het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek van hogeschool Thomas More. Daarnaast reiken ook verschillende banken een eigen toepassing aan en vindt u een ruime keuze in uw appstore.
2. Budgetteer
Bepaal vooraf welk deel van uw inkomsten u wil sparen. Een concreet doel zorgt daarbij voor extra motivatie. U ziet maandelijks hoeveel progressie u boekt en steekt misschien wel een tandje bij wanneer u achterop hinkt. Loopt u voor op schema? Dan moet een kleine beloning zeker kunnen.
3. Bouw een buffer in
Een defecte verwarmingsketel, onverwachte kosten aan de wagen of een gestolen fiets? Geen enkel jaar blijft gevrijwaard van onvoorziene kosten. Bouw daarom een spaarbuffer in, waarmee u tegen een stootje kunt. De meeste experts adviseren een spaarbuffer van drie tot zes nettomaandlonen.
4. Deel uw uitgaven in
Sommige bestedingen zijn echt noodzakelijk, terwijl andere tot de categorie van de extraatjes behoren. Wat onder welke groep valt, ziet er bij iedereen anders uit.
5. Schrap overbodige uitgaven
U hoeft om te besparen niet noodzakelijk in de extraatjes te knippen. Vaak lukt het ook op een manier waarbij u zichzelf niks moet ontzeggen. De prijs van een winkelkarretje verschilt bijvoorbeeld sterk van de supermarkt die u kiest en de producten die u er aankoopt. Wie actief zoekt naar kortingen, bespaart op jaarbasis fors.
Het eindejaar vormt ook de ideale periode om uw bestaande contracten en abonnementen onder de loep te houden. Komt u amper toe aan een fitnessessie, dan verlengt u het lidmaatschap misschien beter niet. Swingt uw energiefactuur de pan uit? Probeer dan minder te verbruiken en vergelijk uw energiecontract met het huidige marktaanbod. Daar schuilt vaak een stevige besparing, zonder dat u aan levenskwaliteit hoeft in te boeten.
6. Ga voor meer rendement
Aan inkomende zijde dienen zich doorgaans minder verbeteringsmogelijkheden aan. Een hoger loon dwingt u niet zomaar af en ook de andere inkomstenbronnen bieden weinig tot geen marge. U slaagt er mogelijk wel in van uw spaarrendement te verhogen. Daartoe bestaan verschillende opties. Hoewel de meeste spaarrekeningen het wettelijke minimumrendement van 0,11% niet overstijgen, bieden andere financiële instellingen tot meer dan het vijfvoudige. U kunt zich ook wagen aan meer risicovolle beleggingsproducten of u kiest ervoor uw spaargeld in ruil voor een hoger rendement op een termijnrekening te parkeren. Op langere termijn is pensioensparen uiteraard ook een interessante optie.
Tip: Ga hier na bij welke banken u het hoogste rendement vindt
7. Investeer toekomstgericht
Durf geld uitgeven aan investeringen die uw besparingspotentieel de komende jaren opkrikken. Extra isolatie of een nieuwe hoogrendementsketel werpen op termijn zeker hun vruchten af.
- Hoeveel geeft u het best voor een communie of lentefeest als (groot)ouder?
- Verlies zo weinig mogelijk van uw getrouwheidspremie
- Regering wil aftrekbare bedragen bevriezen
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.