AXA Bank kent negatieve rente op woonleningen toch toe

0
Reageer
AXA Bank kent negatieve rente op woonleningen toch toe

AXA Bank gaat haar klanten die erom vragen dan toch een negatieve rente op hun woonleningen geven. De instelling zegt dat het om een commercieel gebaar voor een beperkt aantal kredietnemers gaat.

Wie een krediet afsluit met vaste rente weet dat hij gedurende de hele looptijd van de lening hetzelfde bedrag moet aflossen. Wie daarentegen kiest voor een krediet met variabele rente surft mee met het algemene rentepeil. Bij een stijgende rente zal hij meer moeten betalen, bij een dalende minder.

De sterke daling van de rentevoeten de voorbije jaren zorgt ervoor dat mensen die destijds een krediet met een variabele rente afsloten nu een voordeel doen. In een aantal gevallen is de daling zo sterk dat ze geen intresten meer moeten betalen. En voor een kleine groep is de rente die ze (zouden) moeten betalen zelfs negatief geworden. Dat betekent dus dat ze intresten zouden moeten krijgen van de bank, wat zich vertaalt in minder kapitaal dat afgelost moet worden.

Momenteel plaatsen banken in hun voorwaarden dat de rente op een woonlening niet onder nul kan zakken. Maar vroeger deden ze dat niet, zodat negatieve rentes inderdaad mogelijk zijn.

Samen met Belfius hield AXA Bank tot voor kort het been stijf. Het kapitaal van een lening diende volledig te worden terugbetaald, heette het. Een negatieve rente kon dus niet. De bank zei daarmee het standpunt van de Beroepsvereniging van het Krediet te volgen.

Maar nu geeft de bank haar verzet op. “Vandaag stellen we vast dat een beperkt aantal van onze klanten de perceptie heeft niet correct behandeld te worden door hun bankier, als gevolg van een niet te voorziene situatie, namelijk een historisch en aanhoudend lage renteklimaat. We blijven overtuigd van de juridische correctheid van ons standpunt, maar stellen het belang van onze klanten voorop en hebben daarom besloten tot een commerciële tegemoetkoming. We zullen dus voortaan positief antwoorden op klanten, die volgens de clausules van het contract mathematisch onder nul kunnen zakken. Het gaat om een zeer beperkt aantal dossiers in totaal”, aldus AXA Bank.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(4 stemmen, gemiddeld 4.5 van de 5)


Categorie: Axa Bank nieuws over lenen