Test-Aankoop stelt BNP Paribas Fortis in gebreke voor hoge dossierkosten herfinancieringen

0
Reageer

Test-Aankoop stelt BNP Paribas Fortis in gebreke voor hoge dossierkosten herfinancieringen

De consumentenorganisatie Test-Aankoop heeft BNP Paribas Fortis in gebreke gesteld omdat de bank hogere dossierkosten aanrekent voor een herfinanciering, dan voor een nieuw krediet. Ze geeft de instelling 15 dagen om haar beslissing aan te passen.

BNP Paribas Fortis verhoogde op 1 september de dossierkosten voor wie een lening wil afsluiten van 350 euro naar 500 euro. Voor wie een herfinanciering wil, verdubbelden de dossierkosten echter van 350 euro naar 700 euro. Bij een herfinanciering wordt een oude lening met een hoger tarief terugbetaald met de opbrengst van een krediet tegen een lager tarief.

Volgens Test-Aankoop is het feit dat er voor een nieuwe lening en de herfinanciering van een oude lening verschillende prijzen worden gehanteerd illegaal. De enige vergoeding die de bank bij een herfinanciering mag eisen, is de wederbeleggingsvergoeding. Die is immers net bedoeld om het verlies voor de bank te compenseren als  consumenten een lening tegen een hogere rente vervroegd terugbetalen. Het gaat om een forfaitair bedrag van drie maanden intrest. De bank mag hier zelf geen andere hogere kosten aan toevoegen, aldus de organisatie.

Test-Aankoop zegt dat ook minister van Economische Zaken die mening is toegedaan, maar dat hij besliste om niet tegen de bank op te treden. Hij wil liever een regeling waarbij een plafond wordt gesteld op allerlei kosten.

BNP Paribas Fortis liet eerder al weten dat ze aan een herfinanciering meer werk heeft, waardoor hogere dossierkosten wel degelijk verantwoord zijn.

Spaargids geeft u de mogelijkheid om te simuleren of een herfinanciering zinvol is.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(2 stemmen, gemiddeld 4 van de 5)


Categorie: BNP Paribas Fortis nieuws over lenen