Vaste of variabele rentevoet? Welke kiest u voor uw hypothecaire lening?

vaste rentevoet of variable rentevoet kiezen

 

Eindelijk heeft u uw droomhuis gevonden... Alleen volgt daarop al snel een nieuw moment van keuzestress, wanneer de bank vraagt of u een lening met vaste of variabele rentevoet wil. Om een weloverwogen beslissing te nemen, loont het de moeite om tijdig bij die vraag stil te staan. Wij geven u alvast enkele aandachtspunten mee.

Wat is een rentevoet?

Een andere benaming voor rentevoet is interestvoet. De rentevoet wordt uitgedrukt in percentage. Het is een bedrag dat u betaalt wanneer u zelf geld leende of dat u ontvangt als u zelf geld uitleende. Wilt u een woonlening afsluiten bij een bank? Dan kiest u tussen een vaste of variabele rentevoet.

Wat is beter vaste of variabele rentevoet? 

Welke formule u kiest, hangt voor een groot stuk af van uw profiel. Wie liever op veilig speelt, grijpt eerder naar een vaste rentevoet. Vandaag schommelt de gemiddelde rentevoet rond de 3.30%. 

Vaste rentevoet biedt zekerheid

Bij een vaste rentevoet ligt het risico bij de bank. Stijgt de rente gedurende de looptijd van uw lening, dan blijft u precies evenveel rente betalen. Op dat moment wordt uw lening voor de bank minder interessant of misschien zelfs verlieslatend. Aangezien het risico van een rentestijging voor de bank groter is, valt een lening met een vaste rente bijna altijd duurder uit bij de start. Momenteel is een variabele soms zelfs duurder dan een vaste rentevoet.

De kans bestaat natuurlijk ook dat de rente tijdens de looptijd daalt, waardoor u soms nog lange tijd met een (te) hoge rentevoet opgezadeld zit. In dat geval blijft het mogelijk om de lening vervroegd terug te betalen en een nieuw krediet af te sluiten. Dat kan in uw voordeel uitdraaien, ook al hangen aan die oefening extra kosten vast.

Variabele rentevoet

Kiest u voor een lening met een variabele rentevoet dan draagt uzelf het risico. Stijgt de rente, dan zal uw lening duurder worden op de contractueel afgesproken data waarop de bank uw intrestvoeten herziet. Een positief punt: om het risico voor de klant te beperken, is de maximale stijging wettelijk vastgelegd. Als u die maximale stijging financieel aankunt, is een lening met variabele rente het overwegen waard.

Een variabele rentevoet wordt om de zo veel tijd herzien. Dit kan voordelig zijn als de rente daalt gedurende de looptijd van uw lening. Het grote voordeel van zo'n lening is dat die zeker bij de start altijd goedkoper zal zijn. 

Hoeveel rente hypothecaire lening

Eind 2022 was de rente gestegen., wat het niet interessant maakt om een hypothecaire lening af te sluiten. Voordat u een hypothecaire lening afsluit, is het verstandig om verschillende hypothecaire leningen met elkaar te vergelijken. Gelukkig wegen we in onze vergelijkingstool voor hypothecaire leningen de verschillende rentes bij de verschillende banken tegen elkaar af. Daarnaast tonen we ook de impact van uw keuze voor een variabele of vaste rentevoet. 

 

Lees meer:

- Jaarlijks kostenpercentage op woonlening kan u misleiden 
- Hoeveel verdient uw bank aan uw lening 
- Zo bespaart u 13.837 euro op uw woonlening

Andere tips over woonleningen