Leent u voor de aankoop van een bouwgrond of voor het bouwen van een woning?

eent u voor de aankoop van een bouwgrond

Overweegt u om een bouwgrond te kopen en er nadien op te bouwen? En waarvoor gaat u dan lenen? Maximaal voor de bouwgrond en een beetje voor de woning? Of net andersom? We geven antwoord op de belangrijkste zaken.

Lenen voor een bouwgrond kan

Lenen voor een bouwgrond kan best. Bij BNP Paribas Fortis gingen in 2017 6 procent van de hypotheekleningen naar de financiering van een bouwgrond.

Indien u dat overweegt, hou dan alvast rekening met de fiscale gevolgen. Zo komt een lening voor een bouwgrond niet in aanmerking voor de woonbonus. Die krijgt u wel als u leent voor een huis. U kan bij een lening voor een bouwgrond namelijk alleen de betaalde intresten aftrekken ten belope van uw onroerende (kadastrale) inkomsten. Het advies luidt dan ook vaak dat u een lening voor een bouwgrond beter beperkt.

De woonbonus die u krijgt als u leent voor de aankoop of de bouw van een woning geeft u dan weer recht op een belastingvermindering van 40 procent op wat u aan intresten, kapitaal of schuldsaldoverzekering betaalt, met een maximum van 2.360 euro. Zo betaalt u potentieel tot 944 euro minder belastingen.

Een ander aspect is dat u bij de aparte aankoop van een bouwgrond ook rekening moet houden met een eventuele meerwaardebelasting, indien u de grond binnen de acht jaar opnieuw zou verkopen. De eerste vijf jaar bedraagt de belastingvoet 33 procent, de volgende drie 16,50 procent.

TIP: Hier vindt u de allergoedkoopste woonleningen van het moment

Recht van natrekking

Wat als uw partner de eigenaar is van de bouwgrond waarop u samen een gezinswoning wil zetten? Dat is een speciaal geval. De eigenaar van de grond wordt vermoed ook eigenaar te zijn van wat erop staat. Recht van natrekking, heet dan in juridische termen.

Dit betekent niet dat u geen rechten heeft. Als de lening voor de bouw van een woning met gemeenschappelijke middelen wordt afgelost, dan moet bij een eventuele echtscheiding een verrekening gebeuren.

Anders zou het eigen vermogen van uw partner verrijkt worden met middelen uit het gemeenschappelijk vermogen. De woning zelf blijft wel in het bezit van de grondeigenaar.

Bij een overlijden erft de langstlevende partner in een huwelijk (of bij een wettelijke samenwoonst) dan weer het vruchtgebruik van de woning, ook al gaat het om een eigendom van de andere partner. Hij of zij kan er dus wonen tot zijn/haar dood. De eventuele kinderen erven alleen de blote eigendom.

Maar er zijn andere manieren om zulke patstellingen op te lossen. De bouwgrond kan voor het bouwen ingebracht worden in het gemeenschappelijk vermogen van beide partners. Of er kan een recht van opstal worden verleend - dit is het recht om te bouwen op andermans terrein. Het nadeel aan een dergelijk recht van opstal is dat het beperkt is in de tijd.

 

 

Lees ook:
Hoe splits ik als zelfstandige mijn lening tussen privé en beroep?
Heeft een tweede lening gevolgen voor mijn eerste woonkrediet?
Lenen voor een woning. Dit bepaalt hoeveel u kunt lenen

Andere tips over woonleningen