Aantal fraudegevallen bij internetbankieren laag
In het derde kwartaal van 2015 bleef het aantal fraudegevallen bij internetbankieren beperkt tot 43. Net zoals de vorige twee kwartalen is dit cijfer aan de lage kant. De meest voorkomende vormen van oplichting, die zowel particulieren als bedrijven treffen, zijn phishing en het ontfutselen van informatie via schadelijke computersoftware.
In de eerste drie kwartalen van 2015 waren er respectievelijk 63, 57 en 43 fraudegevallen. Daarmee lijken we dit jaar af te stevenen op een iets lager aantal dan in 2014, toen 277 fraudegevallen werden geregistreerd. In vergelijking met 2012 en 2013, waarin achtereenvolgens 1003 en 1772 fraudes werden gepleegd, is dit cijfer opvallend lager. Het gestolen bedrag voor dit kwartaal was 92.872 euro, duidelijk minder dan de 538.899 euro uit het tweede kwartaal en de 173.056 uit het eerste kwartaal dit jaar.
Frauders richten zich zowel op particulieren als bedrijven en maken meestal gebruik van phising en het besmetten van computers met malware. Bij phishing worden klanten via een valse e-mail of sms naar een website gelokt die lijkt op die van hun bank. Daar wordt hen dan gevraagd om hun bankgegevens en code te geven. Een andere methode die wordt toegepast, is via e-mail vragen om de bankkaart ter vervanging te verzenden en de pincode mee te delen. Aangezien banken nooit vragen om vertrouwelijke informatie of bankkaarten op te sturen, zijn dergelijke verzoeken een duidelijk signaal dat men met oplichters geconfronteerd wordt.
Het gebruik van malware, dat voornamelijk bij het oplichten van bedrijven in trek is, is eveneens gericht op het bemachtigen van bancaire informatie. Malware is schadelijke software, die onder meer in een bijlage of een link wordt 'verstopt'. Wanneer het slachtoffer de bijlage of link dan opent dringt de software ongemerkt de computer binnen en stelt het de oplichters zo in staat om aan de vertrouwelijke gegevens te komen.
Febelfin, de overkoepelende federatie van de financiële sector, roept op om niet in te gaan op verdachte e-mails, sms-en of telefoontjes waarin naar bankgegevens of codes wordt gevraagd. De federatie raadt bovendien aan om slechts online gegevens in te vullen voor acties waar je zelf om gevraagd hebt en om geen toelating te geven voor de installatie van onbekende software.
- Hoe veilig is contactloos betalen op een festival?
- Binnenkort online betalen met Wero in België, Duitsland en Frankrijk
- Revolut sluit aan bij Wero
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.