Recordaantal valse briefjes 500 euro
De Nationale Bank registreerde 21.580 valse eurobiljetten in de eerste zes maanden van 2013. Daarnaast werden in dezelfde periode 1.862 valse euromunten onderschept.
De 21.580 valse bankbiljetten werden geïdentificeerd door toestellen van de Nationale Bank, banken én particulieren. De cijfers voor het eerste semester van 2013 impliceren dat we het jaartotaal van 2012 zullen overtreffen. Toen werden er op jaarbasis 22.433 nagemaakte biljetten onderschept. In 2010 telde de Nationale Bank nog 43.675 valse briefjes – een record.
Vooral de briefjes van 50 en 20 euro bleken erg populair om na te maken: ze vertegenwoordigen respectievelijk 70% en 21% van alle onderschepte biljetten. Daarnaast noteert de Nationale Bank een sterke toename bij de valse biljetten van 500 euro. In de eerste helft van 2013 werden er maar liefst 870 geregistreerd. Dit is meer dan een vijfvoud van de valse 500 eurobiljetten die onderschept werden in 2012. Volgens de federale politie zijn de valse briefjes van professionele kwaliteit afkomstig uit landen zoals Italië en Bulgarije.
Op de site van Europese Centrale Bank (ECB) vindt u tips om de echtheid van biljetten te verifiëren. Denkt u een vals biljet in handen te hebben? De Nationale Bank raadt u aan het briefje in kwestie af te geven aan de loketten van uw bank of de Nationale Bank. Daarnaast kan u het ook overhandigen aan de politie en eventueel klacht neerleggen. Mocht blijken dat u inderdaad het slachtoffer bent geworden van valsmunterij, wordt het biljet terugbetaald door de bevoegde diensten van de Nationale Bank.
Kies producten die bij uw levensstijl passen. Ook voor uw dagelijkse bankverrichtingen.
- Hoe zorgt u ervoor dat u voor, tijdens en na uw huwelijk financieel sterk blijft staan?
- Onder nul gaan: wat zijn de regels en wat kost het?
- Revolut stapt dan toch over op Belgische rekeningnummers
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.