228, 19529

4 dingen die u moet weten over de renovatielening

4 dingen die u moet weten over de renovatielening

AIs uw woning aan een make-over toe of wilt u bijbouwen? Pluk dan de dag, want de rente op renovatie- en verbouwingsleningen ligt in 2017 met 2,89% gemiddeld lager dan ooit. In 2016 bedroeg die nog 3,83% en in 2015 zelfs 4,54%. Maar wat houdt zo’n lening precies in? Waar houdt u het best rekening mee en hoe kiest u de lening die voor u het meest geschikt is? We zetten het voor u op een rij.

1. Hoe werkt een renovatie- of verbouwingslening?

De meeste banken hanteren voor renovatieleningen een minimum- en maximumbedrag. Vaak vragen ze ook op voorhand een expertiseverslag – waarbij een professional bij u langskomt om de verbouwingskosten te ramen – of een gedetailleerd bestek: een bouwplan van de aannemer. U raakt doorgaans makkelijker aan een renovatielening dan aan een hypotheek, en u hoeft niet bij de notaris langs te gaan of uw huis als onderpand te geven. Meestal liggen de rentevoeten ook een stuk lager. Vergelijk hier renovatieleningen en kies diegene die past bij uw project.

Let wel: bouwt u al tien jaar aan uw huis, maar bevalt uw badkamer u niet meer? Dan kunt u in enkele gevallen – en als u al een deel van uw hypothecair krediet heeft afbetaald –  vragen om uw woonlening te herzien en de renovatie- of verbouwingskosten daarin op te nemen. Zo beperkt u zich tot één lening.

2. Wanneer krijg ik een verbouwingslening?

Net zoals bij een woonlening, houdt de bank rekening met uw maandelijkse netto(gezins)inkomen. Maar u moet vooraf ook kunnen aantonen dat:
-  de woning uw eigendom is;
- het geld bestemd is voor een verbouwing of renovatie, en dat aan de hand van een gedetailleerd bestek of een schatting van de architect;
- beroepsmensen de werken zullen uitvoeren.

Ook als doe-het-zelver kunt u soms een renovatielening krijgen, dat hangt af van bank tot bank. Al zijn er vaak meer voorwaarden aan verbonden. Zo moet u in enkele gevallen met een rekening aantonen dat u de nodige materialen en grondstoffen wel degelijk zelf heeft aangekocht.

Werkt u met vakmensen, dan moet u hun facturen aan de bank kunnen voorleggen. Zo krijgt de bank een duidelijk bewijs dat u het bedrag wel degelijk in uw woning investeert. Doet u dat niet, dan stort de bank geen nieuwe schijf voor de volgende fase van uw project, én riskeert u een extra reserveringsprovisie (zie verder).

Tip: elk jaar vindt in Brussels Expo Batibouw plaats, de grootste beurs van België in de bouw-, renovatie- en woonsector. Ideaal om meer info en kennis te vergaren bij experts, of om renovatieleningen met hen persoonlijk te bespreken.

3. Wat is een reserveringsprovisie?

Een reserveringsprovisie is een extra kost die sommige banken aanrekenen om geld (langer) voor u te bewaren. Meestal heeft u het totale geleende bedrag niet in één keer nodig, en krijgt u het nodige geld in schijven naarmate u de bank facturen heeft gestuurd van de uitgevoerde werken. Meer dan eens rekent de bank u zo na zes maanden een intrest van om en bij de 0,1% aan: een kost om de rest van het geleende bedrag opzij te houden.

Ook wanneer uw verbouwings- of renovatiewerken vertraging oplopen – en u de bank niet op tijd een factuur kunt sturen – worden soms dergelijke kosten aangerekend. Dit omdat de bank uw geld langer dan voorzien moet bewaren. Vaak kunt u hierover wel onderhandelen.

4. Wat is een ‘groene’ renovatielening?

Een zogeheten ‘groene lening’ is een banklening voor een milieuvriendelijke renovatie of verbouwing die minstens 50% energiebesparend is. Het voordeel: de rente ligt nog wat lager dan bij een gewone renovatielening. Onder die energiebesparende investeringen vallen een nieuwe stookketel of zonneboiler, warmtepompen en andere geothermische energiesystemen, hoogrendementsbeglazing, nieuwe isolatie, thermostatische kranen, zonnepanelen en een energie-audit. Hier vindt u een overzicht van de voordeligste 'groene' renovatieleningen.

Tip: ook de Vlaamse overheid en Eandis – de Belgische netbeheerder voor elektriciteit en aardgas –  kunnen u een financieel duwtje in de rug geven. Ga na of u recht heeft op de Vlaamse Renovatiepremie of op de individuele of groepspremie van Eandis voor duurzaam renoveren.

Op zoek naar de goedkoopste renovatielening?

Kies de interessantste renovatie- en verbouwingslening. Simuleer uw renovatielening en bereken uw voordeligste formule.

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.