Al 161 codes voor aangifte woonlening

1
Reageer
Al 161 codes voor aangifte woonlening

De belastingaangifte voor de aangifte van de inkomsten uit 2016 bevat liefst 161 codes waarop woonleningen aangegeven kunnen worden. Dat zijn er 30 meer dan vorig jaar, berekende fiscalist Jef Wellens van Kluwer.

De explosie van het aantal codes waarop woonleningen aangegeven moeten worden, is het gevolg van de regionalisering van de woonfiscaliteit. Zo zijn Vlaanderen, Wallonië en Brussel nu bevoegd voor de woning die men zelf betrekt, wat tot verschillen in regels leidt. De federale overheid bleef dan weer bevoegd voor de andere woningen.

De laatste jaren zijn heel wat wijzigingen aan de woonfiscaliteit aangebracht, waardoor de regels ook verschillen naargelang van het jaar waarin de lening werd afgesloten.

De kredietnemers moeten de gegevens over hun woonlening trouwens zelf invullen op de aangifte. Hoewel de banken de gegevens bezorgen aan de fiscus, zorgt die er niet voor dat ze reeds vooraf ingevuld worden op het aangifteformulier.

De steeds complexere fiscaliteit rond de woonleningen zorgt er mee voor dat het aantal codes in de nieuwe belastingaangifte met 75 is gestegen tot een nieuw record van 885.

Bent u op zoek naar een goedkope woonlening? Dan kunt u terecht op het overzicht dat Spaargids voor u maakte.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(1 stem, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over lenen