228, 20943

Wat maakt een renovatielening interessant?

Wat maakt een renovatielening interessant

Overweegt u om uw huis te renoveren? Via een renovatielening kunt u die uitgaven optimaal spreiden. We zetten zowel de voordelen ervan alsook de mogelijke alternatieven op een rij.

Redenen om te renoveren

Misschien hebt u een oud huis gekocht dat u in een nieuw kleedje wil stoppen. Zeker als u een handige harry bent, kan dat financieel interessant zijn. Ook als pakweg uw keuken echt wel aan vernieuwing toe is of als u uw huis energiezuiniger wil maken, kan een renovatie aan de orde zijn.

De voordelen van de renovatielening

Maar zelfs al hebt u gouden handen, dat neemt niet weg dat renoveren nog altijd veel geld kost. Als u voldoende eigen middelen hebt, dan kunt u alles zelf bekostigen. Toch zijn er ook argumenten om die som te lenen, ook al staat het geld op uw spaarboekje. Zo houdt u immers een grotere buffer achter de hand bij een financiële tegenslag.

Een grote troef van de renovatielening is dat ze zeer eenvoudig te krijgen is, in tegenstelling tot een hypothecaire lening. Doorgaans volstaat het om een offerte of factuur bij de bank voor te leggen om met een renovatielening naar buiten te stappen. Een financieel voordeel is dat een renovatielening geen dossier- en aktekosten met zich meebrengt.

Kenmerkend voor de renovatielening is dat de rentevoet vast ligt voor de volledige looptijd, zodat u vooraf weet waar u aan toe bent. Onder sommige voorwaarden zijn de intresten fiscaal aftrekbaar. Wel liggen de rentevoeten over het algemeen hoger dan hypothecaire rentevoeten, wat meteen het belangrijkste minpunt vormt.

De renovatielening mikt vooral op bedragen vanaf 1.500 à 2.000 euro tot enkele tienduizenden euro’s. Een van de voordeligste verbouwingsleningen vindt u momenteel bij KBC. Die biedt een renovatielening van 25.000 euro aan 2,45% als u die over drie jaar terugbetaalt.

TIP: Vergelijk hier verbouwingsleningen bij meer dan twintig financiële instellingen.

Alternatieve pistes

1. De hypotheek

Een extra hypothecair krediet is zinvol als uw renovatie meer dan 50.000 euro zal kosten. Het grote voordeel hiervan is dat u kunt genieten van een lagere rente, aangezien uw onroerend goed als onderpand dient. Een ander voordeel is dat zowel bepaalde interesten als het afgeloste kapitaal fiscaal tot een bepaald bedrag aftrekbaar zijn als u minimum tien jaar leent.

Als u kiest voor een hypothecair krediet, dan zijn er twee scenario’s mogelijk.

- Hergebruik uw bestaande hypothecaire lening
Dit scenario is vooral interessant als u al een behoorlijk bedrag van uw bestaande lening hebt afgelost. Als dat bedrag volstaat om de renovatie te financieren, dan kunt u die som lenen via een heropname onder uw bestaande kredietovereenkomst. Een groot voordeel tegenover het afsluiten van een nieuw krediet is dat u dan alleen de dossierkosten hoeft te betalen. Omdat de bank dit ziet als een nieuwe kredietopening, kunt u bovendien aan de huidige rentevoeten lenen.

- Sluit een nieuw hypothecair krediet
Wilt u een groot bedrag lenen maar hebt u geen hypotheek lopen of hebt u nog geen grote som afbetaald, dan zult u een nieuw hypothecair krediet moeten aangaan. In dat geval betaalt u bovenop de dossierkosten wel akte- en notariskosten, die ongeveer 2 à 3% van de geleende som uitmaken.

TIP: Vind hier de voordeligste hypotheekrentes van dit moment.

2. De groene energielening

Omvat uw renovatie energiebesparende maatregelen, zoals zuinige energiesystemen of hoogrendementsbeglazing, dan valt een groene energielening meestal voordeliger uit dan een gewone renovatielening. Dan moet u wel kunnen garanderen dat de helft van de investeringen energie besparen. In dit segment is CPH Banque een van de koplopers met een tarief van 1,49%. Dat is een verschil van ongeveer 1% is met de goedkoopste gewone renovatielening van het moment en vergelijkbaar met de huidige hypothecaire rente.

Nog goedkoper bent u af als u een voordelige Energielening van de Vlaamse overheid te pakken kunt krijgen. Let wel, tot nu toe kan iedereen nog zo’n Energielening aanvragen maar vanaf 2019 enkel nog de prioritaire, minder gegoede doelgroepen of rechtspersonen. Die profiteren dan wel meteen van een renteloze lening, dus als u tot die doelgroep behoort, is zo’n lening sowieso een aanvraag waard.

TIP: De voordeligste energieleningen van het moment vindt u hier.

 

 

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.