Hoe betalen uw kinderen minder erfbelasting dankzij uw spaar- of beleggingsverzekering?
Met een spaar- of beleggingsverzekering bouwt u niet alleen kapitaal op. U kan er ook mee voor zorgen dat bijvoorbeeld uw kinderen minder erfbelasting betalen wanneer u komt te overlijden. Hoe gaat dat in zijn werk?
Als u een tak21-spaarverzekering afsluit, stort u daar een of meer premies in, waarbij elke storting een gegarandeerd rendement oplevert, aangevuld met een eventuele winstdeelname. Gaat u daarentegen een tak23-beleggingsverzekering aan? Dan brengt die mogelijk meer op, maar loopt u ook meer risico. De opbrengst hangt dan helemaal af van het beleggingsfonds waarin de verzekeraar uw geld op zijn beurt belegt.
Hoe gebruikt u dit voor successieplanning?
De naam geeft het aan: een tak21-spaarverzekering en een tak23-beleggingsverzekering zijn verzekeringsproducten. U kan vrij een of meer begunstigden aanduiden, zoals uw kinderen. Zij krijgen dan het kapitaal uitgekeerd dat u via de verzekering hebt opgebouwd, bijvoorbeeld als u als verzekerde komt te overlijden, zonder dat het bedrag in uw erfenis terechtkomt. Het contract bepaalt namelijk wie het kapitaal krijgt, niet de bloedband.
Ook al maakt het kapitaal geen deel uit van uw erfenis, toch betalen de nabestaanden er erfbelasting op. De fiscus stelt het uitgekeerde bedrag namelijk gelijk aan een geërfd bedrag. Maar het is niet omdat er erfbelasting te betalen blijft, dat het bedrag daarvoor niet te drukken valt.
Hoe verlaagt u de belastingdruk?
Als u verschillende erfgenamen in rechte lijn hebt, kan u uw vermogen over meer nabestaanden verdelen, zodat zij een lager tarief voor de erfbelasting betalen. In Vlaanderen is een erfgenaam in rechte lijn feitelijk van die belasting vrijgesteld bij een erfdeel tot 12.500 euro.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet een erfgenaam in rechte lijn geen successierecht betalen op de eerste schijf van 15.000 euro van diens erfdeel. Die vrijstelling geldt echter niet voor kleinkinderen. De kinderen van de overledene die nog geen 21 jaar zijn, krijgen een extra vrijstelling van 2.500 euro per volledig jaar dat zij nog geen 21 jaar zijn.
Of u doet een schenking?
Wat u ook kan doen, is de spaar- of beleggingsverzekering via een bankgift schenken aan uw kinderen. Die schenking moet u dan niet per se laten registreren bij de notaris. Als u dat niet doet, is er geen schenkbelasting op verschuldigd, tenzij de schenker in de zogenaamde verdachte periode na de schenking overlijdt. Als dat gebeurt, voegt de fiscus de niet-geregistreerde schenking toch aan de nalatenschap toe, om de erfbelasting te berekenen. Sinds 1 januari 2025 bedraagt die verdachte periode in Vlaanderen vijf jaar, in Brussel drie jaar.
Met andere woorden: als u binnen de verdachte periode komt te overlijden, moeten uw erfgenamen alsnog erfbelasting betalen. Een alternatief zou kunnen zijn om de schenking wel te laten registreren en toch de schenkbelasting te betalen, die lager is dan de erfbelasting.
Of u laat de schenking niet registreren, maar uw kinderen sluiten een tijdelijke levensverzekering af, ter waarde van de verwachte erfbelasting op de gift, met henzelf als begunstigden en de ouders als verzekerden. Als de ouders dan binnen de verdachte periode overlijden, krijgen de kinderen het verzekerde bedrag uitgekeerd, zonder dat ze er erfbelasting op moeten betalen. Met dat uitgekeerde bedrag kunnen ze dan de alsnog verschuldigde erfbelasting op de schenking vereffenen.
Liever beleggen met weinig risico? Vind een passende tak21-spaarverzekering
Wat meer risico voor wat meer rendement? Ga voor een tak23-beleggingsverzekering
- Voorstel om uitsluiting zelfdoding in reisverzekeringen te verbieden
- Gedragscode voor experten-schaderegelaars
- FSMA neemt dure verzekeringen in het vizier
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.