, 21878

Hoe kunt u besparen op uw verzekeringen?

Hoe kunt u besparen op uw verzekeringen

Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks honderden euro’s aan verzekeringspremies. Het kan dan ook nuttig zijn om de diverse polissen even kritisch tegen het licht te houden. Zijn ze wel degelijk nodig? En betaalt u er niet te veel voor?

Volgens het huishoudbudgetonderzoek over 2016 betaalde een familie dat jaar gemiddeld 531 euro voor de verzekering van zijn woning en de inboedel, 442 euro voor de verzekering van zijn gezondheid (inclusief bijdragen aan de mutualiteit), 683 euro voor de verzekering van zijn voertuig en zijn reizen en 60 euro voor zijn familiale verzekering. 

Voor een aantal zaken moet u zich sowieso verzekeren. Om met de wagen te rijden, hebt u een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid nodig. Die verzekert u voor schade die u zou toebrengen aan een derde. En bent u in Vlaanderen huurder of verhuurder van een woning waarvan het contract na 1 januari 2019 is ingegaan, dan moet u zich in beide gevallen eveneens verplicht verzekeren.

Voor andere verzekeringen hebt u de vrije keuze. Dat geldt zelfs voor een brandverzekering. Hoewel de meeste gezinnen die hebben, is ze niet verplicht. Maar als u ze neemt, is er een verplichte dekking tegen natuurrampen inbegrepen.

Tip: hier kunt u een aantal brandverzekeringen vergelijken

Hoe houdt u dit allemaal onder controle? Een goed begin is alvast het opmaken van een risicoanalyse. Hierbij kijkt u wat er allemaal fout kan lopen en wat de eventuele schade is, mocht het inderdaad de slechte kant uitgaan. Kunt u dat aan of niet? Moet u zich er tegen verzekeren of niet?

Beslist u zich te verzekeren, dan kunt u volgende stappen overwegen om de kosten van uw polis onder controle te houden:

 

1. Collectieve polis

Misschien heeft u de mogelijkheid om in te stappen in een collectieve polis die via uw werkgever wordt aangeboden. Zo kunnen werknemers in sommige bedrijven niet alleen een voordelige hospitalisatieverzekering voor zichzelf afsluiten, maar ook voor hun familieleden.

 

2. Bundel uw polissen

Misschien moet u eens kijken wat het voordeligste is: voor de dekking van elk risico een aparte polis of een bundeling van uw verzekeringen bij één maatschappij. Misschien geeft die wel een korting als u een pakket afneemt.

 

3. Verzekering per kilometer

Voor de autoverzekering kunt u bij een aantal maatschappijen een verzekering nemen, waarbij u een premie per km betaalt. Dat is te overwegen voor wie weinig – doorgaans tot 10.000 of tot 15.000 km – rijdt.

Tip: hier kunt u een aantal kilometerverzekeringen vergelijken

 

4. Vergelijk de kostprijs van diverse aanbieders

Een klassieker die zeker geld opbrengt, is het vergelijken van de aanbiedingen van diverse verzekeraars. Vooral voor de aansprakelijkheidsverzekering van de auto is dat makkelijk. Omdat hier om een verplichte polis gaat, zijn de dekkingen voor deze formule gereglementeerd en dus overal gelijkaardig. Het verschil zit hier in de prijs.

Voor verzekeringen die niet verplicht zijn zoals de omniumverzekering voor de eigen schade aan een voertuig is dat moeilijker omdat de dekkingen tussen de maatschappijen kan verschillen.

Tip: hier kunt u een aantal klassieke autoverzekeringen vergelijken

 

5. Kijk naar de franchise

Als uit uw risicoanalyse blijkt dat u een deel van de schade zelf zou kunnen dragen, kunt u instemmen met een franchise. Dat is het bedrag dat u zelf moet dragen bij een schadegeval. Een hogere franchise kan de kostprijs van een verzekering sterk verlagen.

 

6. Haal dubbele verzekeringen eruit

Misschien bent u voor sommige zaken wel dubbel verzekerd. Door eerst uw risicoanalyse te maken en vervolgens naar een dekking uit te kijken, kunt u dit wel vermijden.

Tip: hier kunt u een aantal gemoedsrustverzekeringen bekijken

Lees ook:

Andere tips over autoverzekeringen, brandverzekeringen en reisverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.