Contact

Verzekeraars noemen rendement groepsverzekering niet houdbaar

groepsverzekering

De Belgische verzekeraars luiden de alarmbel. De beloofde groepsverzekeringen kunnen niet meer gehandhaafd worden als de rente zo laag blijft. “Het water staat ons tot de lippen”, zegt woordvoerder François de Clippele van Assuralia aan De Tijd.

Bedrijven sluiten vaak een groepsverzekering af om hun werknemers bovenop hun wettelijk pensioen een extra pensioen te betalen. De wet op de aanvullende pensioenen bepaalt dat de werkgever een minimumrendement moet waarborgen: 3,25 procent op de werkgeversbijdragen en 3,75 procent op de werknemersbijdragen.

Tot nu toe hebben de verzekeraars die verantwoordelijkheid van de werkgevers op zich genomen. Maar daar willen ze nu van af. De woordvoerder van Assuralia, de beroepsvereniging van verzekeraars, duidt erop dat de huige lage rentes, waartegen ze de stortingen zelf moeten beleggen, doorwegen op de inkomsten van verzekeraars en dat ze wettelijke minima voor de uitkeringen niet langer houdbaar zijn. Volgens Assuralia worden de gevestigde percentages best vervangen door een formule verbonden aan de marktrente.

Verzekeraars investeren een groot deel van hun activa in staatsobligaties van België en de sterke eurolanden. Voortaan willen ze lagere minima garanderen, zodat ze hun probleem niet aan de werkgevers moeten doorgeven. Dit zou als gevolg hebben dat er minder rendement overblijft voor pensioenspaarders op het einde van de rit. De regering moet dit wel nog goedkeuren.
Gisteren nog sloot de rente op Belgische staatsobligaties met een looptijd van tien jaar op 2,82 procent, een evenaring van het historisch dieptepunt. In de buurlanden is de rente nog lager.

Reacties

Ondernemingen die voor een pensioenfonds in plaats van voor een groepsverzekering opteren en dus zelf voor het extralegale pensioen zorgen, moeten nu al tekorten opvangen door hogere bijdragen. De FSMA, de toezichthouder van de pensioenfondsen, geeft toe dat de lage rente en de lage beursrendementen een negatieve uitwerking hebben. “De FSMA heeft al enkele herstelplannen ontvangen en onderzocht.”

De Nationale Bank, de toezichthouder van de verzekeraars, zegt de impact van de lage rente van dichtbij te volgen. “We zijn ons bewust van de problematiek.”

Philip Neyt, de voorzitter van de Belgische vereniging van pensioeninstellingen, vindt dat een vermindering van de wettelijke minima niet aan de orde is. “De verzekeraars willen de regering voor hun kar spannen. Pensioenfondsen hebben op lange termijn rendementsverwachtingen van ruimschoots meer dan 3,25 procent. De wettelijke minima zijn voor ons niet direct een probleem.”

Lees ook:

Andere tips over pensioensparen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen