Contact

Vijf verrassende schadegevallen die uw brandverzekering dekt

Vijf verrassende schadegevallen die uw brandverzekering dekt

Een brandverzekering associeert iedereen logischerwijze met de schade die een brand veroorzaakt. Dat de polis ook storm- en waterschade dekt, is eveneens algemeen gekend. Maar de brandverzekering vergoedt ook minder voor de hand liggende schadegevallen. We bundelen vijf dekkingen, waarvoor u misschien niet meteen uit eigen beweging de brandverzekeraar zou aanspreken.

De brandverzekering omvat verschillende door de wet opgelegde basisdekkingen zoals schade door brand, bliksem of storm. Daarnaast voorziet de verzekeraar binnen zijn standaardpolis in verschillende uitbreidingen. Ze verklaren meteen ook waarom de term ‘woningverzekering’ de lading beter dekt dan de courante benaming ‘brandverzekering’.

 

1. Condensvorming tussen twee glaspartijen

Condens treedt niet alleen op aan de binnen- of buitenkant van het raam. Mogelijk hoopt vocht zich bij dubbel, driedubbel of superisolerend glas ook op tussen twee glaspartijen. Het maakt uw ramen minder transparant en valt bovendien niet met een doekje weg te vegen. Tot de mogelijke oorzaken behoren slijtage of een foute plaatsing van de beglazing. Bij condensvorming tussen twee glaspartijen kunt u in de meeste gevallen een beroep doen op uw brandverzekering. Let wel: voor elk raam geldt een aparte franchise of vrijstelling.

 

2. De schade van glasscherven

Een gebroken raam valt onder de noemer glasbreuk. Daarnaast vergoedt de verzekeraar doorgaans ook de schade die de glasscherven veroorzaken. Die tussenkomst loont onder meer de moeite wanneer het glas bijvoorbeeld door uw massief parket priemt.

 

3. Schade aan keramische kookplaten

Een keramische kookplaat is een elektrische kookplaat uitgevoerd met een glasplaat. Hoewel die glasplaat niet snel barst, valt een ongeval nooit uit te sluiten. Dat is bijvoorbeeld mogelijk wanneer u uw boodschappen te hard op uw kookplaat neerzet. In dat geval beschouwt de verzekeraar de schade als glasbreuk en maakt u aanspraak op een tussenkomst via de brandpolis.

 

4. Het eten uit uw defecte diepvries na een blikseminslag

De brandverzekering dekt de schade als gevolg van een blikseminslag. Geeft uw diepvries er na het onweer de brui aan, dan moet u misschien wel enkele tientallen kilo’s voeding in de vuilniszak kieperen. Die levensmiddelen erkent de verzekeraar onder de noemer ‘schade door inwerking door elektriciteit’.

 

5. De komst van een slotenmaker als ik mijn sleutel kwijtgespeeld ben

Goed nieuws voor verstrooide professoren! Wie zichzelf buitensluit en een slotenmaker moet inschakelen om het slot te vervangen, kan een beroep doen op de brandverzekering.

Tip: Vergelijk hier de basisdekkingen van de verschillende brandverzekeringen

 

Optionele dekkingen

Naast de standaarddekkingen stellen verzekeraars ook extra beschermingen voor. Twee populaire optionele dekkingen zijn de verzekering tegen diefstal en de tussenkomst voor alle schade rond het huis. Via laatstgenoemde optie recupereert u onder meer alle kosten aan uw siertuin, terras of tuininboedel.

 

Hou rekening met de vrijstelling of franchise

De meeste brandverzekeringen hebben een franchise of vrijstelling. Dat is het deel van de schade dat u zelf moet betalen als gevolg van een schadegeva. De verzekeraar komt hiervoor niet tussen. Meestal hanteert de brandverzekeraar een vast bedrag. Bij een schadegeval met zeer geringe kosten, zal het bijgevolg geen nut hebben om de verzekeraar te contacteren.

 

 

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen