282, 24726

Geld op een slapende rekening: haalt u het beter weg, of niet?

Geld op een slapende rekening

Misschien vroeg u het zich ook al eens af, of u ergens nog een rekening hebt die u helemaal uit het oog bent verloren. Hoe checkt u dat? En als u er daadwerkelijk één hebt, wat doet u dan het best met het geld? Overschrijven naar een spaarrekening of laten staan?

Het klinkt misschien weinig waarschijnlijk dat er ergens nog geld staat waarvan u niet (meer) afwist, maar blijkbaar overkomt het toch heel wat mensen. In mei 2023 stond er 642 miljoen euro op slapende rekeningen bij de Deposito- en Consignatiekas. En dat bedrag blijft jaar na jaar toenemen. Het kan dus wel dat een deel van die som u toekomt.

 

Waar komt dat slapend bedrag vandaan?

Stel: u hebt een rekening bij een bank, maar hebt al vijf jaar geen contact meer gehad met die financiële instelling of geen verrichting meer met de rekening uitgevoerd. Ook niet met een van de andere rekeningen die u bij de bank hebt. Wel, dan moet de bank het geld op die rekening als slapend beschouwen.

Trouwens: ook een verzekering kan slapend zijn, als de verzekeraar bedragen ervan moest uitbetalen, maar geen enkele rechthebbende die binnen de vier maanden opeist.

Een kluis is dan weer slapend als de huur minstens vijf jaar niet betaald is en de bank de verhuur opzegt.

Bij een slapende rekening krijgt de bank een jaar tijd om de rechtmatige eigenaar, u dus, op te sporen. Vindt hij u niet, dan dient hij het geld over te maken aan de Deposito- en Consignatiekas, waar het op een rekening komt te staan. Tenzij het om minder dan 60 euro gaat. Dan moet de bank u niet proberen op te sporen, maar het bedrag anoniem naar de Deposito- en Consignatiekas overschrijven. En ook als de financiële instelling meer kosten moet aangaan om u te vinden dan ze daarvoor wettelijk mag maken, moet ze het bedrag zonder zoekwerk aan de Deposito- en Consignatiekas overdragen. Daar kunt u het dan wel nog terugkrijgen.

 

Er zijn kosten aan verbonden

Voor het opzoekingswerk en het opmaken van een dossier mag uw bank kosten aanrekenen: hoogstens 10% van de tegoeden, met een maximum van 200 euro. Of de banken dat ook daadwerkelijk doen? Belfius, BNP Paribas Fortis en ING alvast wel. Bij Keytrade Bank betaalt u 50 euro dossierkosten, bij Nagelmackers 60,50 euro als de instelling een aangetekende brief moet sturen om u op te sporen.

 

Hoe krijgt u uw slapend geld terug?

Als het om 60 euro of minder ging, valt de som niet te recupereren. Gaat het om meer, dan hebt u dertig jaar tijd om de tegoeden terug te vragen. De vraag is natuurlijk of u überhaupt slapende centen hebt. Dat checkt u online via MyMinFin. Indien ja, kan u meteen ook een aanvraag tot teruggave indienen. Hebt u geen toegang tot MyMinFin of wilt u een aanvraag op naam van iemand anders indienen? Dan moet u een aanvraagformulier invullen en mailen, samen met een kopie van uw identiteitskaart.

 

Is overschrijven wel een goed idee?

Het geld dat op een rekening bij de Deposito- en Consignatiekas staat, brengt iets op. Namelijk evenveel rente als de e-DEPO-rekening: momenteel 2,50%. Op die interest betaalt u wel 30% roerende voorheffing, zonder vrijstelling. Netto brengt slapend geld dus 1,75% rente op, nadat het geld minstens 12 maanden op de rekening stond.

Of u het geld dan beter laat slapen of naar een spaarrekening overschrijft? Dat hangt af van hoeveel uw spaarrekening opbrengt. Vandaag vindt u bij Keytrade Bank en MeDirect al spaarrekeningen met na een jaar een totale rente van 2,55% zonder voorwaarden. De hoogste totale rente zonder voorwaarden bij een grootbank krijgt u op de ING Spaarrekening: 1,50%. Tot een interest van 980 euro betaalt u geen roerende voorheffing. Dat moet u dus niet meer van het rendement aftrekken.

Tip: Vind de spaarrekening met de hoogste totale rente via onze vergelijker 

 

 

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen en zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.