Hoe haalt u een extra opbrengst uit uw vakantiegeld?

0
Reageer
Hoe haalt u een extra opbrengst uit uw vakantiegeld?

Deze maand halen veel werknemers een extra inkomen uit hun vakantiegeld. Sommigen hebben er al een bestemming voor, anderen willen het sparen.  We geven u hierbij enkele mogelijkheden.

1. Beleg in de vakantie van uw buurman

Als u zelf niet op reis gaat, maar anderen wel, kunt u daar misschien wel iets aan verdienen. Bijvoorbeeld door uw vakantiegeld te investeren in een gespecialiseerd beleggingsfonds. KBC heeft alvast KBC Equity Fund Luxury & Tourism, dat minstens 75% van zijn vermogen in aandelen van bedrijven die actief zijn in thema’s als toerisme, vrije tijd en luxegoederen stopt. Hoe meer er wordt uitgegeven aan toerisme en luxe, hoe beter u ervan wordt. Het fonds is wereldwijd gespreid en heeft zijn zwaartepunt in aandelen van bedrijven uit de VS, Japan en Frankrijk.

2. Doe uw pensioensparen in de zomer

U kunt het ook klassieker houden en er bijvoorbeeld voor kiezen om aan pensioensparen te kiezen.  Aangezien het vakantiegeld voor extra inkomsten zorgt, kunt u een deel ervan opzij leggen voor later zonder dat u dit voelt in uw maandbudget.

Pensioensparen kunt u zowel doen via een verzekeringsformule, waarbij er een gewaarborgde minimumopbrengst wordt gegeven, als via een bankfonds, waarmee u volledig meesurft met de evoluties van de financiële markten en dus zowel kunt winnen als verliezen.

Pensioensparen levert trouwens een fiscaal voordeel op. 30% van uw storting recupereert u immers via een belastingvermindering. Als u het maximaal toegelaten jaarbedrag van 940 euro stort, moet u 272 euro minder belastingen betalen.

3. Doe aan langetermijnsparen

In dezelfde filosofie kunt u ook aan langetermijnsparen doen. Daarbij wordt uw storting door een verzekeraar op een tak21-spaarverzekering geplaatst. Die geeft een gewaarborgde minimumrente, die bovendien nog kan worden aangevuld met een winstdeelneming indien de financiële markten en de resultaten van de maatschappij dat toelaten.

Per jaar kunt u tot 2.260 euro storten. En ook hier geldt een belastingvermindering van 30 procent, wat bij het maximumbedrag goed is voor een fiscale korting van 678 euro.

4. Betaal uw schulden terug

Wil u liever sneller resultaat van uw beslissing om uw vakantiegeld niet uit te geven, dan kunt u ook kiezen voor een (gedeeltelijke) terugbetaling van schulden. Zo spaart u de komende maanden alvast intresten uit. De kans is groot dat de besparing groter is dan de opbrengst van een spaarboekje. Hou wel rekening met een eventuele wederbeleggingsvergoeding. Bij een hypotheeklening bedraagt die doorgaans drie maanden intrest op het terugbetaalde kapitaal. Kijk ook na of dit geen negatieve gevolgen heeft voor uw fiscaal dossier.

5. Hou het toch maar klassiek

Geen zin in een risicovol zijsprongetje en geen leningen meer af te lossen? Dan kunt u nog altijd kiezen voor de traditionele spaar- en beleggingsformules zoals spaarrekeningen, termijnrekeningen, tak21-spaarverzekeringen of tak23-beleggingsverzekeringen.

Lees ook:

- Vier beleggingsformules voor starters
- Is een eigen je huis je beste investering?
- Vier manieren om als gepensioneerde aan 1.000 euro extra per maand te geraken

 

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(15 stemmen, gemiddeld 2.6 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen