Waarom u toch aan pensioensparen moet doen

1
Reageer
Waarom u toch aan pensioensparen moet doen

De meerderheid van de Belgen die ervoor in aanmerking komt, doet aan pensioensparen. Toch blijft een minderheid afzijdig. Nochtans kan de spaarformule hen heel wat opleveren. En dat voor een beperkte investering.

Nog niet mee bezig

Van de 43% van de Belgen die niet aan pensioensparen doet, zegt 67% er geen geld voor te hebben of met te laag inkomen te kampen. 24% is er nog niet mee bezig, 9% vindt het gewoon nutteloos, blijkt uit een enquête die door het magazine B NK werd uitgevoerd.

Nochtans is het pensioensparen voor de meesten een goede investering. Vooreerst omdat men best wat geld opzij legt voor later. Het wettelijke pensioen van een bediende die 45 jaar voltijds heeft gewerkt, bedraagt vandaag hoogstens 2.892,09 euro bij een gezinspensioen en 2.313,67 euro voor een alleenstaande.  Wie minder lang heeft gewerkt, deeltijds aan de slag was of minder heeft verdiend dan het bedrag waarop het maximumpensioen is berekend, zal zelfs een nog lager pensioen krijgen. Een aanvulling zal dus welkom zijn.

Minder belastingen

Aan pensioensparen doen, wordt bovendien fiscaal gestimuleerd. U geniet immers een belastingvermindering van 30% van het gestorte bedrag. Bij het storting van het maximale bedrag van 940 euro krijgt u dus een korting op uw belastingafrekening van 282 euro. Dit geldt ook voor jonge mensen die aan het begin van hun beroepsloopbaan staan en nog een beperkt beroepsinkomen hebben.

Pensioensparen is trouwens per definitie sparen op lange termijn. Dit laat toe om de kiezen voor een sparen in een bankfonds of een tak23-beleggingsverzekering, waarbij uw inleg wordt geïnvesteerd in aandelen en obligaties en de waarde van uw investering dus mee evolueert met de beurskoersen. In een langetermijnperspectief kunnen eventuele terugvallen op de aandelenmarkten weer worden goedgemaakt.

Kiest u liever voor zekerheid, dan kunt u kiezen voor pensioensparen via een spaarverzekering. In dat geval ontvangt u een gewaarborgde minimumrente. Die kan nog worden verhoogd met een winstdeelneming indien de financiële markten en de resultaten van de verzekeraar dat toelaten.

Beperkte investering

Pensioensparen slorpt ook geen gigantische middelen op. Houdt u rekening met de belastingvermindering, dan bedraagt het maximumbedrag dat u jaarlijks kunt besteden 940 euro – 282 euro of 658 euro of nog zowat 55 euro per maand. U bent trouwens niet verplicht om elk jaar te storten, laat staan dat u elk jaar het maximum moet neertellen. U kunt ook minder storten, al zal dan het fiscale voordeel lager zijn.

Een aantal mensen verkiest te investeren in vastgoed boven het pensioensparen. Dat kan natuurlijk, al zullen de benodigde bedragen hier hoger liggen. U betaalt al snel duizend euro per maand af. Niets belet echter (de fiscale voordelen van een lening voor) vastgoed te combineren met het pensioensparen.

Lees ook:

- Vier manieren om als gepensioneerde aan 1.000 euro extra per maand te geraken
- Tien mogelijkheden om meer uit je spaargeld te halen
- Is een eigen huis je beste investering?

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(13 stemmen, gemiddeld 2.92 van de 5)


Categorie: Algemeen nieuws over sparen