Belfius geeft toch vergoeding voor negatieve rente op woonlening

0
Reageer
Belfius geeft toch vergoeding voor negatieve rente op woonlening

Belfius gaat haar klanten die recht hebben op een negatieve rente op hun woonkrediet dan toch een vergoeding geven. De bank gaat daarmee als laatste overstag.

Wie een krediet afsluit met vaste rente weet dat hij gedurende de hele looptijd van de lening hetzelfde bedrag moet aflossen. Wie daarentegen kiest voor een krediet met variabele rente surft mee met het algemene rentepeil. Bij een stijgende rente zal hij meer moeten betalen, bij een dalende minder.

De sterke daling van de rentevoeten de voorbije jaren zorgt ervoor dat mensen die destijds een krediet met een variabele rente afsloten nu een voordeel doen. In een aantal gevallen is de daling zo sterk dat ze geen intresten meer moeten betalen. En voor een kleine groep is de rente die ze (zouden) moeten betalen zelfs negatief geworden. Dat betekent dus dat ze intresten zouden moeten krijgen van de bank, wat zich vertaalt in minder kapitaal dat afgelost moet worden.

Momenteel plaatsen banken in hun voorwaarden dat de rente op een woonlening niet onder nul kan zakken. Maar vroeger deden ze dat niet, zodat negatieve rentes inderdaad mogelijk zijn.

Toch kreeg niet iedereen die daar contractueel recht op had meteen dit voordeel van een negatieve rente. Vooral bij Belfius en AXA klonk verzet. Belfius verwees naar een clausule in zijn algemene voorwaarden waarin staat dat het krediet in het voordeel van Belfius Bank rente opbrengt. AXA verwees dan weer naar de Beroepsvereniging van het Krediet, die stelt dat het kapitaal altijd integraal terugbetaald moet worden en negatieve rentes dus niet kunnen.

Na interventies van de ombudsdienst van de financiële sector en druk van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) ging na verloop van tijd AXA toch overstag. En nu doet ook Belfius dat, schrijft NV-A-kamerlid Johan Klaps op zijn website.

Volgens klaps verbindt Belfius  zich er nu toe om de dossiers te onderzoeken van de betrokken klanten. Op basis van alle elementen in hun  dossiers zal de bank dan een persoonlijke oplossing aanbieden. Het is vervolgens aan de klant om dit voorstel al dan niet te aanvaarden. “Ik raad alle betrokken personen aan om naar hun plaatselijk Belfius-kantoor te gaan en het voorstel te aanhoren”, aldus Klaps.

Spaargids.be maakte voor u een overzicht van de goedkoopste hypotheekleningen en bijhorende schuldsaldoverzekeringen van dit moment. Voorts kunt u ook de evolutie volgen van de referte-indexen die belangrijk zijn voor de aanpassingen van contracten met een variabele rente.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(2 stemmen, gemiddeld 5 van de 5)


Categorie: Belfius Bank nieuws over lenen