Financieel vermogen voor het eerst boven 1.000 miljard euro‏

0
Reageer
Het financiële vermogen van de Belgische gezinnen komt voor het eerst boven 1.000 miljard euro uit. Dat meldt de Economische Studiedienst van ING op basis van cijfers van de Nationale Bank van België.

In totaal bezaten alle Belgen samen eind maart voor 1.045 miljard euro aan financieel vermogen. Dat was 6% meer dan de 966,3 miljard euro twaalf maanden eerder.

Het gaat echter wel om een brutobedrag. Tegenover die bezittingen stonden ook 214,6 miljard euro aan schulden. Worden die afgetrokken, dan komt het netto financieel vermogen uit op 830,4 miljard euro, wat 10,4% meer is dan voor de crisis.

De 1.045 miljard euro aan financieel vermogen bestond voor 25% uit spaardeposito's, voor 25% uit levensverzekeringen en pensioensparen, voor 17% uit niet-beursgenoteerde aandelen (vooral mensen die aandelen hebben in een eigen bedrijf), voor 5% uit beursgenoteerde aandelen, voor 11% uit beleggingsfondsen, voor 9% uit obligaties, voor 7% uit biljetten en zichtdeposito's en voor 1% uit diversen.

Ondanks het hoge bedrag aan financieel vermogen blijft het financieel vermogen in verhouding tot het bbp onder het peil van 2000. Dit valt de verklaren door de overdracht van het financiële naar het onroerende vermogen.

Het totale vermogen van de Belgen is vandaag voor 60% belegd in vastgoed. Twintig jaar geleden was dat nog maar 40%. Dat houdt volgens ING een risico in wanneer de vastgoedmarkt een zwakke groei laat optekenen. Maar het kan ook positief zijn. Het vermindert immers de ongelijkheden in België De betere verdeling van het onroerende vermogen - meer dan zeven op de tien Belgen zijn eigenaar - weegt immers op tegen de minder goede spreiding van het financiële vermogen.

In België is het totale vermogen het gelijkmatigst verdeeld van alle Europese landen, zegt de Europese Centrale Bank. Een gemiddeld Belgisch gezin beschikt in 2012 over een gemiddeld totaal vermogen van 446.200 euro, waarvan 212.800 euro aan financieel vermogen.

Vindt u het artikel interessant? Geef uw score
(4 stemmen, gemiddeld 3.75 van de 5)


Categorie: Ing Bank nieuws over sparen, Sparen bij ING