229, 16668

Met welke kaart betaal je best in het buitenland?

Met welke kaart betaal je best in het buitenland

Binnenkort op Erasmus? Of gewoon een buitenlands reisje in het vooruitzicht? Welke bankkaart neem je dan het best mee om je aankopen ter plaatse zo vlot en zo goedkoop mogelijk te kunnen betalen of om geld uit de muur te halen? Het trekken van de juiste debet- of kredietkaart is niet zonder belang. Wie weinig kritisch is, dreigt een pak onnodige kosten te maken.

Eenvoudig binnen de eurozone

Binnen de eurozone is de regeling eenvoudig. Betalen met een Bancontact-kaart in een winkel of een tankstation of er geld mee uit de muur halen, mag niet meer kosten dan dezelfde transactie in het binnenland doen. Als u met de kaart gratis geld uit de muur haalt in Brussel, zal u dus evenmin kosten aangerekend krijgen als u datzelfde doet in Milaan of Dublin. Betaalt u enkele centiemen telkens u aan de automaten van andere banken geld tankt, dan speelt ditzelfde ook in de andere eurolanden.

Dat alles is een gevolg van SEPA, de Single European Payment Area of de Eengemaakte Europese Betaalruimte. De Europese Commissie zette dit initiatief op om de grensoverschrijdende handel aan te moedigen.

Let wel: wie zijn Bancontactkaart in het buitenland wil gebruiken, moet een kaart hebben met een Maestro-logo. Eventueel moet hij aan de bank vragen om de mogelijkheid om ze in het buitenland te kunnen gebruiken te activeren.

Geld afhalen met kredietkaart is niet gratis

Een alternatief voor de Bancontact-kaart zijn kredietkaarten als Visa en MasterCard. Ook hier geldt dat de tarieven voor het gebruik ervan binnen de hele eurozone hetzelfde moeten zijn.

Betalen met een kredietkaart kan in de hele eurozone eveneens zonder extra kosten. Anders is het als u met de kredietkaart geld uit de muur wil halen. Dan loopt de rekening al snel op. Enkele voorbeelden. Heeft u een Classic Visa-kaart van AXA, dan kost dit u forfaitair 4 euro. Voor dezelfde kaart bij Belfius komt de rekening op 5 euro. Bij Beobank betaalt u 2,50% van het afgehaalde bedrag met een minimum van 5 en een maximum van 15 euro. En bij BNP Paribas Fortis 4 euro plus 1% van het afgehaalde bedrag.
Buiten de eurozone
Buiten de eurozone gelden de beperkingen van SEPA niet. Hier hebben de kaartuitgevers een grotere vrijheid voor het aanrekenen van kosten. In de eerste plaats moet u rekening houden met de toegepaste wisselkoersen. In de praktijk zijn de wisselmarges die banken toepassen meestal voordeliger bij het gebruik van kredietkaarten dan met de Bancontact-kaart.

Voor het afhalen van een beperkte hoeveelheid geld uit automaten ligt dit, net als binnen de eurozone, dan weer anders. Hier zal u doorgaans goedkoper af zijn met de Bancontact-kaart. Zo vraagt ING bij gebruik van de Classic Visa-kaart naast een wisselkoerscommissie van 1,60% een vergoeding van 4,96 euro plus 1% van het afgehaalde bedrag. Bij gebruik van de MasterCard van Argenta is dat een wisselkoerscommissie van 1% en een vast bedrag van 4 euro. 

Veilig met voorafbetaalde kaarten

Voor een aantal mensen zullen echter niet de kosten het belangrijkst zijn, maar wel de veiligheid. Zij kunnen kiezen voor voorafbetaalde kaarten. Als dergelijke kaarten met een bedrag van 500 euro worden geladen, kan er geen 600 euro mee worden uitgegeven. Is het bedrag uitgegeven, dan dient de kaart opnieuw te worden opgeladen.

Ideaal dus voor ouders die een dergelijke kaart hebben op hun rekening en ze vervolgens meegeven met hun zoon of dochter. Zo behouden ze een overzicht over diens uitgaven.

Wilt u op voorhand weten welke kaart u best meeneemt naar uw bestemming, dan kunt u terecht op de app van Spaargids.be. Daarnaast maakte Spaargids ook een overzicht van de kosten en bijhorende diensten bij een kredietkaart. En bent u voor een langere tijd weg, dan kunt u overwegen om in het buitenland een bankrekening te openen

Lees ook:

Andere tips over zichtrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.