282, 16637

Wat afschaffing verkoopscommissie op fondsen kan doen

Wat afschaffing verkoopscommissie op fondsen kan doen

In Nederland, waar fondsenbeheerders geen vergoeding meer mogen betalen aan de bankiers en vermogensbeheerders voor de fondsen die ze verkopen, is het beheer van de collectieve beleggingen een pak goedkoper geworden. In België is dat niet het geval. Nochtans liggen de aangerekende kosten hier nog een stuk hoger dan in Nederland.


De Nederlandse overheid wilde met het zogenaamde provisieverbod komaf maken met een praktijk waarbij bankiers bij voorkeur de fondsen verkochten waarop ze de hoogste commissies verkregen van de fondsenhuizen. Die waren niet noodzakelijk in het voordeel van de klant. De vergoeding werd trouwens van het ingelegde vermogen van de fondsen afgehouden, iets waarop de consument toch weinig zicht had. Willen de banken of de financiële tussenpersonen momenteel toch een vergoeding voor hun advies, dan dienen ze het maar rechtstreeks aan te rekenen aan de consument, wat meer transparant is.


De maatregel heeft zijn effect niet gemist. Tussen 2013 en 2016 gingen de kosten die beheerders van fondsen nog afhielden van het beheerd vermogen volgens fondsenonderzoeker Morningstar in Nederland van 1,29% naar 0,71% voor aandelenfondsen, van 0,84% naar 0,57% voor obligatiefondsen en van 1,27% naar 1,00% voor gemengde fondsen.


In België is die evolutie totaal anders. Voor aandelenfondsen bleven de kosten op 1,40% liggen. Voor obligatiefondsen stegen ze van 0,99% naar 1,01% en voor de gemengde fondsen was er maar een daling van 1,73% naar 1,60%.


De aangerekende kosten slaan onder meer op de kosten voor het beheer, de boekhouding, de ingekochte adviezen en de verplichte rapporteringen.

Lees ook:

Andere tips over beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.