belastingen volgens Vooruit en andere
TIP
-
- Hero Member
- Berichten: 764
- Lid geworden op: 16 jan 2010
- Contacteer:
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
De speculatietaks werd al na één jaar afgeschaft omdat hij contraproductief was voor de schatkist. Enerzijds leverde de speculatietaks 32,4 miljoen euro op. Anderzijds deed de belasting de beursactiviteit fors dalen, waardoor de opbrengst van de beurstaks met 75,9 miljoen euro daalde. Per saldo heeft de speculatietaks de overheid 44 miljoen gekost.Gudrun schreef: ↑8 juli 2024, 14:58 Remember de speculatietaks. In jouw voorstel bestaat het "gevaar" dat mensen minder transacties doen met als gevolg een lagere opbrengst voor de staatskas. Onthoud dat het de overheid er enkel om te doen is om meer geld uit jouw zakken te halen, niet om eenvoud of rechtvaardigheid na te streven.
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
OK, excuses, als het dat is wat je bedoelt met ongerealiseerde meerwaarden. Ik ging er van uit dat je daarmee hetzelfde systeem bedoelde als in Nederland waarbij men met een fictief rendement rekent.el perro schreef: ↑8 juli 2024, 15:26 De aandelen zijn gestegen in waarde, de belegger heeft ze op het einde van het jaar nog in portefeuille.
Dat is de definitie van ongerealiseerde meerwaarden.
Je rekent in uw voorbeeld wel degelijk met 5.000 eur winst en belast die.
Je belast dus ongerealiseerde meerwaarden.
Als je dat niet ziet, laat dan maar.
Maar goed, wat is je punt nu eigenlijk? Je dacht toch heus niet dat je enkel bij verkoop zou belast worden? Op die manier bevinden de opbrengsten voor de staat zich in veel gevallen pas decennia in de toekomst. Het gat in de begroting moet echter nu dicht. Dus uiteraard zal men je elk kalenderjaar belasten.
Laatst gewijzigd door Gudrun op 8 juli 2024, 16:34, 1 keer totaal gewijzigd.
"You need to buy the umbrella before it starts to rain."
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
Ik zie het eerder andersom: werken als zelfstandige. Je geeft je ontslag en je werkgever huurt je voortaan in als "consultant" om hetzelfde werkt te doen. Je keert jezelf een erg laag salaris uit en betaalt voornamelijk vennootschapsbelasting. De inkomsten uit kapitaal als particulier zijn dan nog steeds belast, maar tellen slechts bovenop een laag salaris en geniet je maximaal van de belastingsvrije som. In een jaar waarin de inkomsten uit kapitaal negatief zijn keer je jezelf toevallig toch wel niet een mooi dividend uit op 31 december zeker?
Dat zijn geen minwaarden. De afschrijvingskost van je bestelwagen etc wordt wel degelijk afgetrokken van je inkomsten vooraleer je belast wordt. Het is niet toevallig dat je in een goed jaar door de boekhouder wordt aangemaand om net in dat jaar nog een nieuwe auto aan te kopen. Het verschil is dat je inkomsten uit een beroepsactiviteit niet zo heel erg fluctueren tussen verschillende jaren, terwijl dat op de beurs net wel het geval is.
Een gelijkaardig probleem stelt zich met huurinkomsten. In een jaar waarin de gevel van het appartementsblok gerenoveerd moet worden zijn je kosten veel hoger dan je huurinkomsten.
"You need to buy the umbrella before it starts to rain."
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
Wordt het geen tijd dat sommige poortjes worden gesloten in tijden van besparingen.
Of is het weer enkel de loontrekkende die de klos moet zijn.
Of is het weer enkel de loontrekkende die de klos moet zijn.
Estate Guru believer.
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
Niet voor Jan met de pet die belegt om zijn pensioenbedrag op te krikken (die voor de jongere generatie zeer onzeker is).
Wel voor miljonairs en miljardairs.
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
Er zijn al heel veel (misschien wel te veel) poortjes gesloten.
Vergis je niet in het feit hoeveel risico een zelfstandige tegenwoordig moet nemen en hoe het aantal faillissementen groeit.
Sowieso moet je als zelfstandige al het dubbele verdienen t.o.v. een vergelijkbare baan in loondienst om gelijk uit te komen.
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
Gudrun schreef: ↑8 juli 2024, 16:32Ik zie het eerder andersom: werken als zelfstandige. Je geeft je ontslag en je werkgever huurt je voortaan in als "consultant" om hetzelfde werkt te doen. Je keert jezelf een erg laag salaris uit en betaalt voornamelijk vennootschapsbelasting. De inkomsten uit kapitaal als particulier zijn dan nog steeds belast, maar tellen slechts bovenop een laag salaris en geniet je maximaal van de belastingsvrije som. In een jaar waarin de inkomsten uit kapitaal negatief zijn keer je jezelf toevallig toch wel niet een mooi dividend uit op 31 december zeker?
Ik ken er een aantal die de overstap hebben gemaakt van loontrekkende naar ''consultant'' voor dezelfde werkgever/opdrachtgever.
Jezelf een laag/lager loon uitkeren, en na 3 boekjaren uitkeren in de vorm van dividenden aan 15% belasting (vvpr bis regeling).
Dit geeft een extreem groot verschil op de euro's die aan 13.07% belast worden en vervolgens in schijf van 50% vallen.
Wat mij betreft bij de top 3 zaken die men asap moet aanpakken.
- EarthNvstr1
- VIP member
- Berichten: 7186
- Lid geworden op: 13 dec 2020
- Contacteer:
- Vincent2018
- Full Member
- Berichten: 135
- Lid geworden op: 15 dec 2018
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
kleine beleggertjes met een paar miljoen zoals wij zullen worden geviseerd, maar de grote vissen zal men ongemoeid laten. ( via buitenlandse vennootschappen, stichtingen, constructies,.... ) We worden al genoeg bestolen
hier het lijstje https://www.axisfinance.be/nl/is-vermog ... ie-385.htm en ze willen nog meer ? probleem zijn de verraders van de N-VA ...

Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
"ik ben lief voor mijn medebeleggers, ik koop als iedereen ze weg doet en verkoop als ze die allemaal willen hebben"
- EarthNvstr1
- VIP member
- Berichten: 7186
- Lid geworden op: 13 dec 2020
- Contacteer:
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
Serieus outdated ...1. Taks op de beursverrichtingen
0.09% tot 1%
Edit: en bij roerende goederen staat RV er niet eens bij ...
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
:-)
ter referentie:
https://trends.knack.be/geld/beleggen-2 ... ste-belgenVolgens een studie van onderzoekers van de UGent, in opdracht van Keytrade Bank, mag ongeveer 15 procent van de Belgen zich miljonair noemen en horen gezinnen met een nettovermogen van 4,7 miljoen euro tot de 1 procent happy few met de grootste vermogens.16 May 2024
Passief lange-termijn belegger in breed-gediversifieerde indexfondsen, geïnspireerd door Bogleheads.org.
Ik geef geen advies, ik ben gewoon een internet amateur - > doe steeds je eigen onderzoek en berekeningen.
Ik geef geen advies, ik ben gewoon een internet amateur - > doe steeds je eigen onderzoek en berekeningen.
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
Niemand heeft meer dan € 1.350.000 ,- nodig om comfortabel te leven. Een faire bijdrage op hogere vermogens lijkt me zeker verdedigbaar.
- EarthNvstr1
- VIP member
- Berichten: 7186
- Lid geworden op: 13 dec 2020
- Contacteer:
Re: belastingen volgens Vooruit en andere
Wat kunnen we leren van de 1 procent rijkste Belgen?
Ilse De Witte
Redacteur bij Trends 16-05-2024, 12:04 Bijgewerkt op: 16-05-2024, 20:44
Volgens een studie van onderzoekers van de UGent, in opdracht van Keytrade Bank, mag ongeveer 15 procent van de Belgen zich miljonair noemen en horen gezinnen met een nettovermogen van 4,7 miljoen euro tot de 1 procent happy few met de grootste vermogens.
Thierry Ternier, de CEO van Keytrade Bank, legt uit waarom de bank sinds vorig jaar een leerstoel sponsort. “We hebben vorig jaar onze 25ste verjaardag gevierd. We zijn al een kwarteeuw bezig met het opbouwen van het vermogen van onze klanten. Dat is onze niche. We stellen een digitaal platform ter beschikking met allerlei producten, die scherp geprijsd zijn. Bij ons zit de klant altijd achter het stuur. We reiken enkel de elementen aan om beslissingen te nemen, maar we geven geen echt advies. Veel mensen voelen de nood om te vergelijken. Ze willen weten of ze goed bezig zijn. Geld is nog altijd een beetje taboe. Het is gênant om te vragen hoe anderen het aanpakken. Daarom hebben we deze studie gesponsord. De onderzoekers werken volledig onafhankelijk. Hoeveel vermogen heeft de gemiddelde Belg? Hoe is dat vermogen verdeeld?”
Er bestaan al verschillende studies. De meest bekende is allicht de household consumption and finance survey van de Europese Centrale Bank (ECB). Het Europese mediaanvermogen is 123.500 euro, maar het Belgische ligt hoger. Doctoraatsstudent Margaux Bearelle is onder auspiciën van professor Koen Inghelbrecht dieper in de Belgische vermogens gedoken.
Koen Ingelbrecht: “We hebben onderzocht aan de hand van een rondvraag in december 2023 en januari 2024 hoe het vermogen opgebouwd is, bij verschillende lagen van de bevolking en voor verschillende types van huishoudens. We gaan de studie elk jaar opnieuw doen. Als er een schok plaatsvindt, zoals de energiecrisis, dan zullen we het effect op het vermogen kunnen zien.”
Het mediaangezin in België is financieel gezond met een nettovermogen van 249.301 euro. Netto betekent dat de uitstaande schulden van de roerende en onroerende activa in het bezit van de gezinnen werden afgetrokken. Margaux Bearelle: “Het grootste vermogen in de studie bedroeg ongeveer 10 miljoen euro. De grote vermogens trekken het gemiddelde sterk omhoog. Het gemiddelde vermogen van 437.273 euro in de studie is daarom minder representatief.” Het vermogen van de Belgen zit vooral in de gezinswoning en eventueel in ander vastgoed.
Les 1: Te veel geld op spaarrekeningen
Het mediaangezin heeft 25.000 euro op een spaarrekening en dat komt overeen met een spaarbuffer van twaalf maanden. “Dat is opvallend”, vindt professor Inghelbrecht. “Want doorgaans luidt het advies om een spaarbuffer van minstens drie maanden en hoogstens zes maanden opzij te zetten.” De spaarbuffer wordt afgezet tegen het netto-inkomen van het gezin. Tegelijkertijd is er ook een kwart van de gezinnen dat niet eens een spaarbuffer van drie maanden op de spaarrekening heeft.
Bij de happy few of de rijkste 1 procent van de Belgen staat er slechts 5,25 procent van hun vermogen op een spaarrekening, of een equivalent. Over de hele bevolking staat er bijna 13 procent op spaar-, zicht- of termijnrekeningen.
Les 2: Beter spreiden
De onderzoekers van de UGent merken op dat 80 procent van de gezinnen in de rondvraag een eigen woning heeft, waar al dan niet een hypotheeklening tegenover staat. Het mediane gezin heeft een gezinswoning ter waarde van 292.600 euro in het bezit, goed voor 59 procent van het vermogen. Bij de 1 procent rijkste Belgen zit er ook een groot deel van het vermogen in vastgoed (meer dan 61%) maar wel beter gespreid over de gezinswoning, appartementen, enzovoort.
De happy few slagen er door de band ook in hun vermogen beter te spreiden over verschillende activa zoals aandelen, obligaties, fondsen, vastgoed en niet-beursgenoteerde bedrijven. Maar liefst 30 procent van het vermogen van die 1 procent rijksten bestaat uit deelnemingen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Het gaat dan om ondernemers of mensen die een stukje van het familiebedrijf bezitten.
Les 3: Actiever beleggen
Wat verder nog opvalt bij de onderzoekers is dat maar liefst 61 procent van de rijkste Belgen heel actief met zijn vermogen bezig is. Bij de hele Belgische bevolking is slechts 18 procent van de respondenten actief met zijn beleggingen bezig. Wanneer een mediaangezin belegt, dan gebeurt dat doorgaans via passieve beleggingsproducten, zoals beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s).
- EarthNvstr1
- VIP member
- Berichten: 7186
- Lid geworden op: 13 dec 2020
- Contacteer: