Meer schade door fraude met internetbankieren
De Belgische bankenfederatie telde in 2015 een lichte stijging van het aantal gevallen met internetbankieren. De aangerichte schade steeg echter veel sterker. Bovendien steekt met bankkaart-phishing ook een nieuwe fraudetechniek de kop op.
In 2015 vonden volgens Febelfin 283 fraudegevallen via het internetbankieren plaats. Het jaar voordien strandde de teller nog op 277 dossiers.
Het totale buitgemaakte bedrag lag met 1.018.000 euro niettemin aanzienlijk hoger dan de 653.082 euro uit 2014. Dat komt onder meer omdat de fraudeurs zich via malware meer hebben gericht tot professionelen om zo een grotere buit te kunnen bemachtigen. Dit werd duidelijk in het tweede kwartaal van 2015, waarin fraudeurs in totaal maar liefst 538.899 euro buitmaakten in slechts 57 gevallen. Deze tendens verzwakte echter in de tweede helft van 2015.
Fraudeurs worden intussen steeds inventiever in hun technieken om geld te ontfutselen. Dit doen ze sinds kort via een nieuwe fraudetechniek: bankkaart-phishing. Bij dit type fraude proberen fraudeurs rechtstreeks de bankkaart en bijhorende geheime codes van de consument te bemachtigen. Zo wordt deze laatste bijvoorbeeld via e-mail of sms gevraagd om zijn bankkaart te vervangen. De bankkaart moet hij naar een bepaald adres verzenden en de geheime code ingeven op een website, die uiteraard vals is. Met zowel de bankkaart als de bijhorende code in handen kunnen fraudeurs gemakkelijk geld stelen.
Banken vragen nooit naar geheime codes van hun klanten.
- Hoeveel cash bewaart u het best thuis, met een oorlog in de achtertuin?
- Hoe zorgt u ervoor dat u voor, tijdens en na uw huwelijk financieel sterk blijft staan?
- Onder nul gaan: wat zijn de regels en wat kost het?
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.