228, 19570

Leen tot de helft goedkoper voor een zuinige woning

Leen tot de helft goedkoper voor een zuinige woning

Bij sommige banken kan je voor energiebesparende investeringen aan je woning een groene renovatielening aangaan. De rente daarvan is opvallend lager dan van de gewone renovatielening. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden.

Van ecokrediet tot energielening

Hebben je door de stijgende energieprijzen eindelijk beslist om te investeren in de energiezuinigheid van je woning? Dan is de kans groot dat je nu volop aan het zoeken bent naar opties om die investeringen te financieren. Want het kostenplaatje loopt al heel snel op als je enkele fundamentele aanpassingen wil doen aan je woning. Net daarom informeren veel mensen bij hun bankier naar een renovatielening om hun groene verbouwingswerken mee te financieren. De tarieven staan alvast historisch laag. Toch is dat voor deze investeringen niet meteen de beste keuze.


Zowat alle banken in ons land bieden renovatieleningen aan, waardoor je voor groene investeringen al snel bij deze leningen uitkomt. Maar er zijn in ons land ook 11 banken die leningen aanbieden die specifiek bedoeld zijn om energiebesparende investeringen mee te financieren. De ene bank noemt het een groene renovatielening, de andere een energiekrediet en nog een andere een ecokrediet. Maar het uitgangspunt van die 11 leningen is wel steeds dezelfde. Hier vind je een overzicht van de voordeligste groene renovatieleningen.

Goedkoper lenen

Wat is het voordeel van een groene renovatielening? De rente. Die is lager dan van de gewone renovatielening. De gemiddelde rente van renovatieleningen bedraagt 4%, terwijl dat voor de groene varianten gemiddeld 2,4% is.  De goedkoopste renovatielening op de markt vind je momenteel bij VDK Spaarbank, met een rente (het zogenaamde jaarlijks kostenpercentage of JKP) van 2,4%. De goedkoopste groene renovatielening in Vlaanderen vind je dan weer bij de grootbanken Belfius en KBC. Zij hebben een JKP van 1,9% in de etalage.

Het verschil tussen de gewone en de groene renovatielening is ook goed zichtbaar binnen dezelfde bank. Zo hanteert BNP Paribas Fortis voor de gewone renovatielening een JKP van 3,9%, terwijl dat maar 1,95% is voor de groene tegenhanger. Die is dus de helft goedkoper. Bij andere banken is het verschil meestal niet zo groot, maar het is altijd wel de moeite waard. Voor een gewone verbouwing betaal je bij Belfius en KBC geen 1,9% maar wel 2,95%.

Voorwaarden

Aan de voordelige rente van groene renovatieleningen zijn uiteraard voorwaarden verbonden. Om te beginnen moet de lening dienen voor ecologische investeringen. Welke werken komen in aanmerking? Denk bijvoorbeeld aan de plaatsing van isolatie, isolerende beglazing, zonnepanelen, energiezuinige verwarmings- en ventilatiesystemen, luchtdichtingswerken, energiezuinige verlichting, waterbesparingssystemen of een groendak.

Elke bank biedt wel een overzicht van de groene investeringen waarvoor ze een groene renovatielening toestaan, dus check dat zeker. Want er bestaan op dat vlak al verschillen tussen de banken onderling. Zo beperkt Belfius de groene renovatielening niet enkel tot energiebesparende investeringen, maar komen ook werken voor brand- en inbraakbeveiliging in aanmerking.

Om in aanmerking te komen voor het voordelige rentetarief van de groene renovatielening, vragen de banken dat minstens een bepaald percentage van de totale renovatiefactuur naar energiebesparende werken gaat. Meestal ligt dat rond 75% (zoals bij Belfius, BNP Paribas Fortis en Fintro) à 80% (zoals bij ING). Bij KBC krijg je dan weer een 100% groene lening als minstens 50% van je renovatiebudget uit energiebesparende investeringen bestaat. Bij elke bank moet je natuurlijk telkens facturen kunnen voorleggen voor de werken.

Tussen de verschillende banken gelden er ook verschillen op het vlak van looptijd. De minimale looptijd varieert van 6 maanden (KBC en ING) tot 12 maanden (BNP Paribas Fortis en Fintro) of zelfs 2 jaar (Belfius). De maximale looptijd bedraagt meestal 10 jaar, al is dat ook altijd afhankelijk van het geleende bedrag.

Daarnaast hanteren de verschillende banken ook uiteenlopende minimum- en maximumbedragen waarvoor ze een groene renovatielening toestaan. Bij Record Bank en Cetelem gaat dat van 2.500 tot 75.000 euro, bij ING van 2.000 tot 50.000 euro (per kredietnemer) en bij bpost (met een JKP van 4,8% ook veruit de duurste bank voor groene renovatieleningen) van 1.250 tot 37.000 euro. Ook dat is uiteraard een element dat je best mee in de weegschaal gooit als je een keuze wil maken uit de verschillende groene leningen op de markt.

Op zoek naar het goedkoopste ecokrediet?

Op zoek naar de goedkoopste energielening? Simuleer uw lening en bereken uw voordeligste formule.

Lees ook:

Andere tips over verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.