, 23101

Wat als ouders een stuk van de verbouwing betalen?

Wat als ouders een stuk van de verbouwing betalen

Alle financiële steun is welkom bij de aankoop van een huis, maar hij kan ook extra vragen met zich brengen. Wat als ouders van een van de partners bijvoorbeeld een deel van de verbouwingswerken betalen? Komt dat geld dan ook de partner toe? En wat als de relatie op de klippen loopt?

Veel koppels kiezen voor een bestaand huis als starterswoning in plaats van een nieuwbouwproject. Het financiële aspect ligt daarbij veelal aan de basis. Als alle spaarcentjes van beide partners in de aankoop zitten, schieten ouders vaak te hulp om de verfraaiingswerken te versnellen. In dat geval bevoordelen ouders naast hun eigen kind ook de partner: de meerwaarde van het huis stijgt en dat huis is eigendom van beiden.

 

Relatiebreuk

Rozengeur en maneschijn? Zeker, zolang de rest van de relatie stand blijft houden. Helaas is dat vaak niet het geval. Als een relatie op de klippen loopt, zijn er twee opties waar koppels het vaakst voor kiezen wat hun gemeenschappelijke huis betreft: ze verkopen de woning en verdelen netjes de opbrengst of een van beiden blijft in het huis wonen en koopt de (ex-)partner uit. Rest enkel nog de vraag: wat met de investeringen van de ouders die voor een eventuele meerwaarde hebben gezorgd?

 

Drie aspecten

Goed nieuws: met die investering wordt wel degelijk rekening gehouden bij het bepalen van de uitkoopsom. Er zijn drie aspecten van belang bij die bepaling. De huidige waarde van de woning, het nog af te betalen bedrag van de lening én wat partners zelf inbrengen. Het gebeurt namelijk vaak dat een van beide partners meer spaargeld had dan de andere en dus meer heeft geïnvesteerd in de aankoop van de woonst. In dat geval heeft de notaris mogelijk een onderhandse leningsovereenkomst tussen de partners geregeld, zodat ze toch in gelijke delen konden aankopen.

 

Op papier

Een andere optie is dat beide partners elk voor de helft eigenaar zijn, maar dat een van hen bepaalde werken betaald heeft, dankzij een steuntje in de rug van mama en papa. Als ouders hun kind op zo’n manier steunen, kunnen ze kiezen om de verbouwingen te financieren als een schenking of ze kunnen het zien als een lening. Hoe dan ook staan alle afspraken met de ouders best op papier, om eventuele latere discussie te vermijden. De eigen inbreng, of die van ouders, recupereren na een relatiebreuk kan immers enkel met de nodige bewijzen, lees: facturen van aannemers.

Tip aan gulle ouders: Bewaar alle documenten die te maken hebben met de verbouwing van uw kind op een veilige plaats. Doet u dat niet, dan zal de eigen inbreng mogelijk later zo niet aanzien worden en zal dat bedrag mogelijk (deels) naar de (ex-)partner van uw kind gaan.

 

Renoveren tegen goedkope rentevoeten

Dragen uw ouders niet bij tot de verfraaiingswerken? Dan komt u in het geval van een energiezuinige renovatie mogelijk in aanmerking voor een lening aan gunstige voorwaarden van de Vlaamse of Brusselse overheid. De bank afficheert eveneens aantrekkelijke rentevoeten voor ‘groene’ renovaties. Zo kan u bij Belfius en BNP Paribas Fortis terecht voor een lening met een jaarlijks kostenpercentage van 1,29%.

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over energieleningen en verbouwingsleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.