Zo betaalt u een vakantiehuis met uw beleggingen af

0
Reageer

Zo betaal je een vakantiehuis met je beleggingen af

Met de vakantie voor de deur snakken veel mensen naar een eigen vakantieverblijf aan de Belgische kust of in het buitenland. Steeds meer van hen spreken hun beleggingsportefeuille aan om die droom te financieren.

Alternatief voor klassieke lening

Voor de financiering van een tweede verblijf zijn er verschillende opties. Het afsluiten van een klassieke hypothecaire lening is de meeste voor de hand liggende. Toch zijn daar nadelen aan verbonden. Zo is de kans reëel dat u voor de afbetaling van de lening spaarcenten zal moeten aanspreken of zelfs een deel van uw beleggingen zal moeten verzilveren. Zeker dat laatste kan nadelig zijn.

Spaarcenten brengen niets op, maar de opbrengst van een beleggingsportefeuille ligt potentieel wel veel hoger. Zo is bij banken het idee ontstaan om leningen te koppelen aan de opbrengst van een effectenportefeuille. Veelal wordt dat de 'investment loan', het Lombardkrediet of de alternatieve lening genoemd. Bij deze leningsformule worden uw beleggingen gebruikt als onderpand voor de lening. De bank analyseert de effectenrekening en kleeft er vervolgens een waarde op. Die is onder meer afhankelijk van het risiconiveau van de volledige portefeuille, de looptijd van de onderliggende beleggingen en van de kwaliteit. De waarde van de volledige portefeuille is bepalend voor het maximumbedrag dat u kan lenen.

TIP: Ook met weinig geld kan je vastgoed kopen

Voordelen

Een investment loan biedt enkele voordelen. Doordat u een beleggingsportefeuille als onderpand geeft, hoeft u die niet te verkopen. Het is misschien zelfs mogelijk om de lening af te betalen met de opbrengst van de beleggingen, als die goed presteren natuurlijk. Tegelijkertijd zijn er aan een investment loan ook minder kosten verbonden dan bij een gewone hypothecaire lening. Immers: er zijn geen notariskosten omdat er ook geen notariële akte nodig is voor de lening. Ook de terugbetalingsvoorwaarden zijn meestal soepeler. Zo is er meestal ook de keuze om te kiezen voor een bulletformule: de intresten betaalt u dan maandelijks, maar het kapitaal moet je pas helemaal op het einde terugbetalen.

Steeds meer Belgen laten zich alvast overhalen om op deze manier geld te lenen, zo bleek onlangs uit een rondvraag van de krant De Tijd. Deutsche Bank sloot tussen januari en april 39% meer van dergelijke leningen af dan het jaar voordien en ook Bank Degroof Petercam sprak van 'een aanzienlijke groei'. Alles bij mekaar gaat het om duizenden Belgen die zo de aankoop van een vakantiewoning financieren. 

TIP: Wacht niet te lang met de aankoop van een huis

Nadelen

Zijn er dan geen nadelen aan deze kredietformule? Zeer zeker. Om te beginnen is het onderpand afhankelijk van de evolutie van de beurs. Als de waarde van de beleggingen fors daalt - bijvoorbeeld omdat de beurzen crashen - kan de bank vragen om het onderpand aan te zuiveren en geld bij te storten of kan het kredietbedrag worden verlaagd. En aangezien de beleggingen als onderpand dienen, kunt u er niet zelf vrij over beschikken. Als u beleggingen wil verkopen, dan zal de bank die transactie moeten goedkeuren. Dat zal ze enkel doen nadat ze heeft gecontroleerd of er nog genoeg onderpand overblijft.

Een bijkomend risico is er voor wie kiest voor de bulletformule. Het is dan wel aantrekkelijk om de terugbetaling van het kapitaal uit te stellen tot de eindvervaldag, maar dat betekent wel dat het hele kapitaal in één keer terugbetaald moet worden. Als dat er op dat moment niet is door een financiële tegenvaller, dan kan de lening niet worden terugbetaald en kan de bank beslag leggen op het onderpand. 

TIP: Verlies de risico's van een bulletkrediet niet uit het oog

Niet voor iedereen

Een investment loan is niet voor iedereen weggelegd. Daarvoor moet u al over een aanzienlijke beleggingsportefeuille beschikken. Met een paar duizend euro aan aandelen of obligaties komt u er niet. Om maar een idee te geven: bij Deutsche Bank moeten klanten daarvoor al een portefeuille hebben van minstens 100.000 euro.

Een investment loan is ook minder geschikt voor wie een buitenverblijf ook koopt uit fiscale overwegingen. In tegenstelling tot bij een gewone hypothecaire lening heeft u alleen recht op een belastingvoordeel voor de betaling van de intresten en dus niet voor de terugbetaling van het kapitaal.

Lees ook:

- Helft leent meer dan 80% van de waarde van zijn pand 
- Keytrade Bank lanceert online woonkrediet tegen zeer scherpe voorwaarden 
- Hello bank! zet strijd om woonlening op scherp

 

 

 

 

Categorie: Algemeen nieuws over beleggen