Helft leent meer dan 80% van de waarde van zijn woning

0
Reageer
Helft leent meer dan 80% van de waarde van zijn woning

De helft van wie vorig jaar een woonlening afsloot, leende meer dan 80% van de waarde van zijn pand. Bij 35% ging het zelfs om meer dan 90%, schrijft de nationale bank in het stabiliteitsverslag over de Belgische financiële sector.

De nationale bank blijft zich zorgen maken over de soepele toekenning van woonleningen door de banken. Hoewel het aantal achterstallige hypothecaire kredieten momenteel is teruggevallen tot 1,1% van het totaal, loeren enkele gevallen om de hoek.

Zo zijn de prijzen van het vastgoed sinds 2000 meer dan verdubbeld, waardoor de kans op een terugval groter is geworden en de banken het risico lopen dat hun hypothecaire waarborg in waarde daalt.

Bovendien werden heel wat risico's opgebouwd. Eind 2016 bedroeg het aandeel van de kredieten waarbij meer dan 80% van de waarde van het pand werd geleend 27%. Bij 16% ging het zelfs om meer dan 90%. Het laatste jaar verscherpte die toestand echter fel. Meer dan de helft van opgenomen leningen overschreed de grens van 80%, 35% zat boven de 90%.

Verder moeten steeds meer mensen een groter deel van hun inkomen spenderen aan het afbetalen van hun krediet. De lagere rente heeft op dit vlak geen soelaas gebracht. In tegendeel. Ze gaf aanleiding om meer te lenen, stelt de nationale bank.

De nationale bank wil dan ook dat de banken maatregelen nemen. Zo wil ze dat de instellingen een grotere buffer aanleggen als ze kredieten geven boven 80% van de waarde van de hypothecaire waarborg.

Spaargids.be maakte voor u ook een vergelijkingsmodule, waarmee u de goedkoopste leningen kunt opzoeken. Hetzelfde geldt voor de bijhorende schuldsaldoverzekering.

 

Lees ook:

- Keytrade Bank lanceert online woonlening tegen zeer scherpe tarieven 
- Hello Bank! zet strijd om woonlening op scherp 
- Energielening alleen nog voor sociale doelgroep en verenigingen

Hoe interessant vond u dit artikel?
(2 stemmen, gemiddeld 5 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over lenen