Regering zet licht op groen voor extra aanvullend pensioen voor zelfstandigen

0
Reageer
Regering zet licht op groen voor extra aanvullend pensioen voor zelfstandigen

De regering-Michel heeft op voorstel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) het bijkomende pensioenstelsel voor zelfstandigen zonder vennootschap goedgekeurd. De teksten zijn nu verzonden naar de Raad van State.

Het wettelijke pensioen van zelfstandigen wordt algemeen gezien als 'een mager beestje'. Daarom wordt hen aangeraden zelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Dat kunnen ze al doen via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ), maar vanaf volgend jaar komt daar een nieuwe mogelijkheid bij die vergelijkbaar is met de Individuele Pensioentoezegging (IPT) bij zaakvoerders van een vennootschap. Bij een IPT betaalt de firma premies voor de opbouw een extra pensioenkapitaal van de bedrijfsleider.

Zelfstandigen die in het bijkomende pensioensysteem sparen, zullen een belastingvermindering van 30% van de gestorte bedragen krijgen. Maken ze hiervan gebruik, dan zal het  het eindkapitaal bij pensionering tegen 10% worden belast.

De grootte van de premie is net zoals bij bedrijfsleiders afhankelijk van hun inkomen en wordt berekend aan de hand van de zogenaamde. 80% -grens. Die houdt in dat het totaal aan pensioenen (wettelijke en aanvullende) niet meer mogen bedragen dan 80% van het laatste loon. Voor de berekening ervan worden de opgebouwde kapitalen omgezet in een jaarrente.

Naast het VAPZ en het nieuwe aanvullend pensioen kunnen zelfstandigen ook aan pensioensparen doen via een klassiek pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering.

Lees ook:
- Wie biedt de beste pensioenspaarverzekering aan?
- Helft zelfstandigen in hoofdberoep spaart voor VAPZ 
- Zes keer sparen met een belastingvermindering

Hoe interessant vond u dit artikel?
(7 stemmen, gemiddeld 4.86 van de 5)
Categorie: Algemeen nieuws over verzekeren