Tweemaal taks op zelfde groepsverzekering
De teloorgang van de Antwerpse verzekeringsmaatschappij Apra heeft een bijkomend nadeel voor de bedrijven die er ten gunste van hun werknemers een groepsverzekering hadden lopen: ze moeten nu voor de tweede maal taksen betalen op de stortingen.
Via een groepsverzekering verzekert de werkgever doorgaans dat zijn werknemer bij de pensionering een extra kapitaal mee naar huis krijgt. In de praktijk besteedt hij de opbouw van dat kapitaal uit aan een verzekeringsmaatschappij. In ruil voor geregelde afdrachten zorgt die ervoor dat tegen de einddatum een bepaalde som is tot stand gebracht.
Een aantal werkgevers, vooral uit het Antwerpse, had hiervoor een contract lopen bij Apra. Maar die maatschappij kwam in de problemen door foutgelopen beleggingen bij haar Spaanse moederonderneming en diende daarop haar werkzaamheden te stoppen.
In maart 2011 werd Apra vereffend. Hierbij kregen de ondernemingen hun deel van die vereffening teruggestort. Als ze dit saldo, eventueel aangevuld met bijkomende stortingen om het verloren gedeelte van het kapitaal weer samen te stellen, echter plaatsen bij een nieuwe verzekeraar moeten ze hierop opnieuw verzekeringstaks betalen.
Dit komt neer op een tweede betaling van taksen op datzelfde kapitaal. Een eerste maal bij Apra, een tweede maal bij de nieuwe verzekeraar. De gestorte taksen konden immers niet worden gerecupereerd bij de vereffening van Apra. Die had ze trouwens al doorgestort aan de schatkist
“Ik ben me ervan bewust dat, in de mate dat deze bijdragen betaald worden door de kapitalen die de onderneming verkrijgt uit de vereffening van de verzekeringsonderneming, het opeisen van de vernoemde taks als onrechtvaardig wordt aangevoeld. Ik heb daarom aan de administratie. de opdracht gegeven om een wetsontwerp voor te bereiden dat een fiscale neutrale overdracht van de reserves van groepsverzekeringen in geval van vereffening van de verzekeringsonderneming mogelijk zal maken”, zei minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) op een vraag van volksvertegenwoordiger Willem-Frederik Schiltz (Open Vld).
De taksen bedragen 4,4% op de gestorte sommen.
- Voorstel om uitsluiting zelfdoding in reisverzekeringen te verbieden
- FSMA neemt dure verzekeringen in het vizier
- Steeds meer Belgen doen een beroep op reisbijstandsverzekering
Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.