Contact

Waarop moet u letten als u een brandverzekering afsluit?

Waarop moet u letten als u een brandverzekering afsluit

De meeste Belgen hebben een brandverzekering. Die beschermt hen niet alleen tegen de gevolgen van een brand, maar bijvoorbeeld ook tegen schade door natuurrampen. Daarnaast bieden diverse maatschappijen nog bijkomende waarborgen, wat vergelijken niet altijd makkelijk maakt. Waar let u best op als u zo'n verzekering afsluit?

Waarvoor verzekert u zich?

De brandverzekering is misschien de meest verspreide verzekering in ons land. Eerst dekte ze alleen de gevolgen van brand, maar in de loop van de jaren breidden de dekkingen uit. Zo verplichtte de wetgever dat wie een brandverzekering heeft automatisch verzekerd is tegen de gevolgen van een natuurramp. Denk dan bijvoorbeeld aan overstromingen, stormschade, omvallende bomen of sneeuwdruk.

Verder kan de verzekeraar zelf toevoegingen doen. Hij kan uw inboedel verzekeren tegen diefstal, uw eigendom tegen inbraakschade en waterschade dekken bij een breuk in de leidingen. Hij kan zelfs het kot van zoon- of dochterlief meeverzekeren.

En dan zijn er nog bijstandsformules, waarbij hij bijvoorbeeld een klusjesman stuurt voor een waterlek of een slotenmaker als u uw sleutels kwijtraakt.

Wil u brandverzekeringen met elkaar vergelijken, dan is het belangrijk dat u eerst oplijst wat precies allemaal verzekerd is en wat u verzekerd wil houden.

Een andere tip: ga altijd na wat het maximumbedrag is dat u per dekking ontvangt en wat de franchise, het bedrag dat u zelf moet dragen bij schade, is. Belangrijk, zeker als u kunst of andere waardevolle voorwerpen in huis hebt.

TIP: Hier kan u offertes van brandverzekeringen opvragen.

Pas op met onderverzekering

Stel: uw woning is 500.000 euro waard, maar u verzekert ze maar voor 300.000 euro. U betaalt dan natuurlijk een lagere verzekeringspremie, maar bij een schadegeval krijgt u ook maar drie vijfde van de schade vergoed. U bent zich misschien niet bewust dat u onderverzekerd bent, bijvoorbeeld als u renovatie- of verbouwingswerken liet uitvoeren die de waarde van uw woning deden stijgen. U zou niet de eerste zijn die op dat moment de polis vergeet aan te passen.

U kan dat gemakkelijk vermijden door voor een verzekeraar te kiezen die met een evaluatierooster werkt, dat hem toestaat om de nieuwwaarde van de woning te bepalen. De verzekerde waarde stemt dan overeen met de werkelijke waarde.

Als u van plan bent om te verbouwen, controleer eerst uw verzekeringspolis. Wie weet verliest u waarborgen omdat het risico op schade tijdens verbouwingswerken vergroot, en moet u een extra verzekering nemen.

Koppeling met de woonlening

Voor u overstapt naar een andere verzekeraar, kijkt u best na of dat geen invloed heeft op het tarief van uw woonlening. Banken geven regelmatig kortingen aan klanten die ook een woonpolis bij hen nemen. Schrapt u die, dan bent u misschien ook de korting op het tarief van uw woonlening kwijt.

 

 

Lees ook:

Andere tips over brandverzekeringen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen