Contact

Eerste rentevoeten voorzichtig hoger

rentevoeten hoger

De eerste rentestijgingen komen er aan. Voorlopig zijn ze wel nog beperkt en gelden ze alleen voor de beleggingen op langere termijn. Voor geld dat op korte termijn kan worden opgevraagd zoals op spaarrekeningen blijven de vergoedingen historisch laag. Hier en daar dalen ze zelfs nog.

Bij BNP Paribas Fortis stijgt de rente op de kasbons op zes en zeven jaar met respectievelijk 0,20% en 0,15%. Voor een bon op zes jaar geeft de bank nu 2,00% bruto, voor een bon op zeven jaar is dat 2,15% bruto. De aanpassing in de hoogte geldt deels om de tarieven van de bank in dezelfde lijn te brengen van de marktomstandigheden, deels omdat de concurrentie wat hoger zat, geeft woordvoerster Hilde Junius toe. Maar ook bij KBC gaan nu berichten over een gestegen rente de deur uit. De gewaarborgde rentevoet op de tak21-spaarverzekering KBC Life Future 8 stijgt er van 1,50% naar 2,00%. En ook hier verwijst woordvoerster Ilse De Muyer naar de gestegen rente op lange termijn.

De stijging van de langetermijnrente is goed merkbaar in het rendement van de Belgische staatsobligaties. Wie in mei op de beurs staatsobligaties met een resterende looptijd van tien jaar kocht, kreeg er tot de vervaldag 1,90% rente voor. Nu is dat al 2,63%.

Een teken aan de wand was trouwens de massale uitgifte van obligaties door bedrijven. Heel wat concerns kozen ervoor om nog snel van de lager rente te profiteren om zich te financieren bij de spaarders.

De toename van de rente op lange termijn wordt vooral veroorzaakt door de hogere rente in de VS. Daar anticipeert de markt al een tijdje op de verstrakking van het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Verwacht wordt dat die de komende maanden zal aankondigen dat ze minder obligaties gaat opkopen. Dat doet de marktprijs van die obligaties op de beurs dalen, wat inhoudt dat de opbrengst voor de koper stijgt. En die beweging trekt ook de rente in Europa hoger.

De stijging geldt echter niet voor de rente voor beleggingen op korte termijn. Hier speelt de politiek van de Europese Centrale Bank. Die stelt nog altijd massaal goedkoop geld voor korte termijnen ter beschikking aan de commerciële banken. Zij hebben dus geen belang bij om meer te geven aan de spaarders.

Dit heeft vooral gevolgen voor de spaarrekening. De rente op deze spaarvorm blijft erg laag. In een aantal gevallen daalt ze zelfs nog. Zo liet ING de basisrente op zijn internetspaarrekening Lion Deposit nog dalen van 0,90% naar 0,70% en die op het Oranje Boekje van 0,50% naar 0,40%. De basisrente wordt gegeven voor elke dag dat een bedrag op de rekening staat.

Als er al iets positief evolueert op het boekje, dan is het de getrouwheidspremie. Optima Bank trekt ze alvast met 0,15% op voor zowel haar klassieke spaarrekening als voor de spaarrekening Plus. Op de eerste geldt nu een getrouwheidspremie van 1,40%, op de tweede is dat 0,65%. De getrouwheidspremie wordt bovenop de basisrente gegeven voor geld dat minstens twaalf maanden op het boekje blijft staan. En ook ING verhoogde de getrouwheidspremie. Om de daling van de basisrente op haar Lion Deposit te verzachten, ging de premie van 0,25% naar 0,30%. De getrouwheidspremie maakt evenwel de brug tussen de kortetermijnrente en de rentevergoeding voor geldplaatsingen op langere termijn.

Lees ook:

Andere tips over spaarrekeningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

& ontvang tips om te besparen