228, 24271

Hoe herkent u malafide kredietverleners?

Hoe erkent u malafide kredietverleners
Gianni D’Angelo

U heeft behoeft aan extra budget en wenst daarvoor een krediet aan te gaan. Alleen weet u niet welke kredietverlener u daarvoor het best aanspreekt. Is degene die u de laagste rentevoet aanbiedt te vertrouwen? En is het wel veilig om te kiezen voor degene die u snel en gemakkelijk het ruimste bedrag kan verschaffen?

Op het internet en via sociale media doen obscure kredietverleners voorstellen die bijzonder aantrekkelijk ogen. Ze bieden op het eerste gezicht ruim meer dan wat u bij uw bank of een andere gangbare kredietinstelling kunt krijgen.

In elk geval is het oppassen met kredietverleners waarvan u nooit eerder heeft gehoord. Valse kredietgevers schrikken er ook niet voor terug om namen of logo’s te gebruiken van legitieme financiële dienstverleners. Het gaat om niet-vergunde kredietgevers die u geld willen aftroggelen. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) heeft de voorbije maanden een twintigtal van die valse kredietverstrekkers opgespoord.

Tip: Vergelijk hier de aanbiedingen voor persoonlijke leningen

 

Aanbevelingen

Om niet het slachtoffer te worden van frauduleuze praktijken doet de FSMA enkele aanbevelingen. U moet op uw hoede zijn voor iemand die u uit het niets een krediet aanbiedt. Als de zogenaamde ‘kredietgever’ u vraagt om eerst een geldsom te betalen voordat u het krediet krijgt, dan is dat niet normaal. Als een ‘kredietverstrekker’ grote bedragen ter beschikking stelt aan een lage rentevoet, dan heeft u alle reden om wantrouwig te zijn. Wanneer iets te mooi is om waar te zijn, is dat ook meestal zo. Het is belangrijk om eerst na te gaan of de aanbieder over de nodige vergunning of inschrijving beschikt. Dat kunt u achterhalen via de lijst met kredietgevers op de website van de FSMA.

 

Bescherming

Kredietverleners moeten zich aan een aantal regels houden die wettelijk zijn bepaald. We geven er enkele mee. Zo mogen ze klanten geen krediet opdringen. Daarom moet reclame over kredieten aan wettelijke voorwaarden voldoen. Zit een klant samen met een kredietverlener, dan moet die duidelijke informatie geven over de kredieten die hij aanbiedt. Hij is verplicht de klant gratis een infofiche (SECCI-formulier) te overhandigen. Daarin vindt de klant alle vermeldingen die nodig zijn, wil hij verschillende kredieten vergelijken.

Het type krediet dat de kredietgever voorstelt, moet rekening houden met het doel van het krediet en moet het best passen bij de familiale en financiële situatie van de klant. De kredietgever is ook verplicht na te gaan hoeveel de klant maandelijks kan terugbetalen. Kiest de klant voor een bepaalde lening, dan moet de kredietgever een kredietovereenkomst opstellen. Nadat de klant die heeft ondertekend, heeft hij nog veertien dagen bedenktijd. Dan kan de klant nog beslissen om de lening niet aan te gaan. Wel moet hij dat bevestigen via een aangetekende brief.

Goed om te weten: Oplichters bieden goedkope leningen aan

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over persoonlijke leningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.