228, 23954

Hoeveel betaalt u maandelijks af voor uw woonlening

Hoeveel betaalt u maandelijks af voor uw woonlening

Overweegt u een lening af te sluiten voor de woning die u wil kopen of bouwen? Hoeveel moet u dan uit eigen zak betalen en welk deel kunt u bij de bank krijgen? En welke afbetaling mag u dan verwachten?

De Nationale Bank van België gaf de commerciële banken in 2019 de richtlijn om voorzichtiger te zijn bij het toekennen van hypothecaire kredieten. Voor het gros van de leningen zouden ze nog maar 90% van de waarde van het te financieren pand mogen uitlenen, waardoor de kredietnemer de overige 10% en de eventueel bijkomende kosten (notaris, …) uit eigen zak moet betalen.

Maar erg streng is deze maatregel in de praktijk niet. Voor 35% van hun woonleningen mogen de commerciële instellingen meer dan 90% van de waarde van het pand uitlenen. Voor 5% ervan zelfs meer dan 100%. Daarmee kunnen ze dan bijvoorbeeld jonge gezinnen helpen, die nog maar weinig spaargeld achter de hand hebben.

 

Eigen inbreng

Toch doen kredietnemers er goed aan om te trachten beneden de 90% te blijven. Vaak krijgen ze dan een betere rentevoet dan in het geval ze meer moeten lenen.

En dat doen ze ook. Mensen die een lening afsluiten voor het kopen of bouwen van een woning betalen nu een groter deel van de kostprijs uit eigen zak. Bij marktleider BNP Paribas Forts, toch goed voor een kwart van alle hypotheekleningen in ons land, werd in 2021 gemiddeld nog 73% van de waarde van een pand geleend, tegenover 74% in 2020. Voor jongeren tot 30 jaar was dat nog meer uitgesproken. Zij leenden gemiddeld 82% in plaats van 86% van de waarde van hun pand.

Aan de andere kant moeten kredietnemers ervoor zorgen dat ze niet hun laatste spaargeld in hun woning stoppen. Ze moeten nog iets achter de hand houden voor het geval ze nog met financiële tegenvallers geconfronteerd worden.

Tip: Kijk hier wat anderen maandelijks moeten betalen voor hun lening

 

Jongeren, 55-plussers en singles

Maar hoeveel lenen de meeste kredietnemers nu? Dat hangt uiteraard af van hun familiale toestand. Bij BNP Paribas Fortis ging vorig jaar een kwart van alle hypothecaire woonleningen naar jongeren tot 30 jaar. Zij leenden gemiddeld 86% van de waarde van hun pand. Dat kwam neer op 209.000 euro. Die betalen ze nu terug in maandelijkse schijven van gemiddeld 864 euro. De gemiddelde leningsduur bedroeg 272 maanden. 36% van hun inkomsten gaan naar hun afbetaling.

Aan de andere kant van het leeftijdsspectrum staan de 55-plussers. Zij tekenden vorig jaar voor 7% van alle hypothecaire woonleningen bij de grootste bank van het land. Zij leenden gemiddeld maar 51% van de waarde van hun pand. Gezien ze al een hele beroepsloopbaan achter zich hadden, konden de meesten een behoorlijke eigen inbreng doen. Hun afbetaling bedraagt gemiddeld 867 euro per maand, de terugbetalingstermijn is beperkt tot gemiddeld 114 maanden.

Een grote groep is ook die van de singles. Die was in 2021 goed voor een woonkrediet op de drie bij BNP Paribas Fortis. Ze leenden er gemiddeld 68% van de waarde van hun pand, dat doorgaans wel kleiner was dan dat van grotere families. De gemiddelde lening in deze categorie beliep 177.000 euro, de gemiddelde afbetaling 775 euro, de gemiddelde terugbetalingstermijn 218 maanden. Gemiddeld gaat 39% van het inkomen van een alleenstaande kredietnemer naar de afbetaling van zijn of haar lening.

 

Reserve

Wie een lening overweegt, moet – ongeacht de categorie waarin hij valt – moet met een grote mate van zekerheid kunnen zeggen dat hij de afbetalingen aankan. Belangrijker dan het percentage van het inkomen dat hij of zij aan de lening moet besteden, is daarbij het absolute bedrag dat maandelijks na de afbetaling overblijft om alle andere uitgaven te kunnen dekken.

Wil u testen hoeveel u kunt afbetalen? Kijk dan eens na hoeveel u nu maandelijks kunt sparen, nadat al uw andere uitgaven zijn verrekend. Dit bedrag kunt u spenderen aan de afbetaling van een lening. Bouw daarbij wel een buffer in.

Tip: Simuleer hier hoeveel u maandelijks moet afbetalen voor een woonlening

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over woonleningen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.