424, 24671

De fiscus profiteert mee van uw tracker

De fiscus profiteert mee van uw tracker

Beleggen in trackers of ETF’s is erg populair geworden. Zo laat het toe om de beheerskosten van uw investering beperkt te houden. Maar wat de met de belastingen? Weet u hoeveel die bedragen en wanneer u die moet betalen? 

Trackers zijn beleggingsfondsen. Dat betekent dat u via de aankoop ervan investeert in een veelheid van aandelen, obligaties, grondstoffen of andere zaken en dus meteen een mooie spreiding van uw risico’s hebt.

 

Verschil klassiek beleggingsfonds en tracker

Maar er zijn wel enkele verschillen tussen een klassiek beleggingsfonds en een tracker. Een tracker volgt nauwgezet de samenstelling van een beursindex, terwijl een klassiek beleggingsfonds daarvan kan afwijken. Het kan gaan om een index die een regionale korf van aandelen volgt, bijvoorbeeld Amerikaanse. Of een index die een thematische korf van aandelen kopieert, bijvoorbeeld rond ‘water’ of ‘artificiële intelligentie’. Volgt de tracker een index die bestaat uit 50 aandelen, dan wordt er automatisch in die 50 aandelen belegd. Let wel: niet alle trackers kopen de aandelen uit de index zelf, sommige houden het bij de aankoop van afgeleide producten waarmee ze hetzelfde effect willen bereiken.

Het grote voordeel hiervan is dat de beleggingen automatisch kunnen verlopen. Er moet zich geen investeringscomité over de beleggingen buigen. Dat maakt trackers goedkoper in beheer. Er zijn dan ook minder beheerskosten voor de spaarder.

Een ander verschil is dat u trackers op de beurs koopt. Ze worden niet zomaar ook exchange-traded funds of ETF’s genoemd.

Tip: Hier vindt u een overzicht van de fondsen die u bij de bank kunt kopen

Maar hoe zit het met de belastingen?

 

Aankoop

Bij de aankoop van een tracker betaalt u beurstaks. Dat komt omdat het om een beursverrichting gaat. Dit in tegenstelling tot de aankoop van een klassiek fonds, waarop u geen beurstaks betaalt.

Hoeveel beurstaks u bij de aankoop van de tracker betaalt, hangt af van een aantal zaken. Is hij geregistreerd in ons land en keert hij geen dividenden uit, dan betaalt u bij de aankoop 1,32%. Keert hij wel dividenden uit, dan zakt de beurstaks naar 0,12%. Dit laatste is ook het tarief dat u betaalt als u een tracker koopt die niet in België, maar wel in een ander land van de Europese Economische Ruimte geregistreerd is.

 

Verkoop

Bij de verkoop ligt het anders. Bij een klassiek beleggingsfonds heeft u twee mogelijkheden. Gaat het om een fonds dat dividenden uitkeert, dan is de verkoop vrijgesteld van beurstaks. Gaat het om een zogenaamd kapitalisatiefonds dat zijn inkomsten herbelegt, dan betaalt u 1,32% taks, met een maximum van 4.000 euro per transactie.

Met een uitkeringsfonds bespaart u dus op de beurstaks, maar vergeet niet dat u bij elke uitkering van een dividend 30% roerende voorheffing moet betalen.

Bij de verkoop van een tracker betaalt u altijd beurstaks. Het zijn dezelfde tarieven als bij een aankoop van een tracker.

Let wel: als het gaat om een tracker met twee versies – een uitkeringstracker en een kapitalisatietracker – waarvan alleen de uitkeringstracker geregistreerd is in ons land, dan geldt voor de kapitalisatietracker eveneens het tarief van 1,32%, ook al is hij buiten België geregistreerd.

En ook hier betaalt telkens de tracker een dividend uitkeert op het bekomen bedrag een roerende voorheffing van 30%.

 

Meerwaardebelasting

Daarmee is de kous nog niet af. Belegt uw fonds of uw tracker minstens 10% van zijn vermogen in zaken met een vaste rente zoals obligaties, dan bent u ook een belasting van 30% verschuldigd op de meerwaarde die u op dat vastrentende deel boekte. Men spreekt in dat geval van de Reynderstaks, genoemd naar de minister van Financiën die de taks in 2006 invoerde.

 

 

 

 

Lees ook:

Andere tips over beleggen en beleggingsfondsen

Log in om reacties to posten. Geen login? Registreer u hier.